Slovenija
13 ogledov

Pahorjeva napoved dvorezen meč

pahorborut-bobo-325 Žurnal24 main
Z napovedjo mandatarstva prvak opozicijskih Socialnih demokratov Borut Pahor prevzema tudi vso odgovornost, je prvi komentar podpredsednika SDS Milana Zvera.

Borut Pahor, predsednik SD, ki ji javnomnenjske raziskave kažejo največ možnosti na naslednjih volitvah, je napovedal svojo kandidaturo za mandatarja naslednje slovenske vlade. Sklep bo v petek formalno sprejelo predsedstvo stranke, ni pa nobenega dvoma, da bo odločitev z veliko večino potrdilo.

Hitra odločitev
Pahor pravi, da je takšna odločitev nujna: "Nočemo, da bi SD zmagala samo zato, ker bi ljudje volili proti Janši. Volivci morajo vedeti, kaj ponujamo, kakšen program, kaj konkretno bomo storili in da gre za kompetentno ekipo." Pahor se je za to, da bo ob morebitni zmagi prevzel vlado, odločil spomladi, ko ni vstopil v predsedniško tekmo. V petek bo v stranki verjetno dobil tudi mandat za sestavo vlade: dokončno naj bi jo predstavil marca, okvirno pa naj bi jo sestavil že do božiča.

Ponudil bo kandidate za ministre za vse resorje, izbiral pa bo med najožjimi sodelavci in svetovalci, člani stranke in svetovalnega sveta ter drugimi strokovnjaki. Na področju gospodarstva so to Andrej Horvat, Borut Jamnik, Lojze Sočan, Franc Križanič, v zadnjem času pa so na okroglih mizah SD sodelovali tudi "liberalni" ekonomisti mlajše generacije, denimo Janez Šušteršič. Med ožje Pahorjeve sodelavce spadajo tudi politiki mlajše generacije, kot je Patrick Vlačič, strokovnjak za pomorsko pravo. Na področju obrambe mu svetuje Ljubica Jelušič, ki je sicer sodelovala tudi s predsedniškim kandidatom Danilom Türkom, ne gre pa pozabiti niti na prišleke iz LDS, ki že imajo ministrske izkušnje.

Zver meni, da Pahor še ni izkazal nekaterih kompetenc, ki jih potrebuje premier kot predsednik izvršne oblasti. © BOBO

 
Zver Pahorjevo odločitev pozdravlja
Minister za šolstvo in šport Milan Zver odločitev opozicijskega prvaka, da leto pred državnozborskimi volitvami najavi, da bo mandatar SD ob morebitni zmagi na volitvah, označuje za pošteno in jo pozdravlja. Po drugi strani gre za dvorezen meč, odvisno od tega, kakšno vlado v senci bo Pahor predstavil javnosti, meni Zver. Podpredsednik največje koalicijske stranke namreč upa, da bo Pahor "izbral dobro ekipo, ki bo konkurenčna vladni ekipi, in da v njej ne bo kakšnih ekstremističnih politikov ".

Na vprašanje, kako ocenjuje Pahorja kot možnega kandidata za mandatarja, šolski minister odgovarja z besedami, da je "Pahor zagotovo dober politik, ni pa še izkazal nekaterih kompetenc, ki jih potrebuje premier kot predsednik izvršne oblasti ". O možnem prihodnjem sodelovanju s koalicijo, ki naj bi jo tvoril Pahor, Zver ni podal jasnega odgovora. "Sodelovali bomo z vsemi, ki so nam kolikor toliko programsko sorodni ," je dejal Zver in spomnil, da je SDS, ko je pred tremi leti oblikoval vlado, v koalicijo povabil tudi Pahorjev SD.

Konkretne obljube
Predsedstvo SD bo v petek tudi potrdilo oceno stanja. SD bo nato pripravil seznam konkretnih ukrepov, pa tudi predlog koalicijske pogodbe. Na vprašanje, zakaj stranka ponuja ministrsko ekipo, ko pa je jasno, da bo tudi prihodnja vlada koalicijska in bodo torej nekateri resorji pripadli drugim strankam in drugim ministrom, v SD odgovarjajo, da to sicer drži, da pa hočejo volivcem sami ponuditi ekipo, ki bo pokrila vse vladne resorje.

Prvič doslej
Vlade in mandatarji v senci so značilni za večinske sisteme, kakršen je v Veliki Britaniji, kjer se dve stranki izmenjujeta na oblasti. SD pravi, da se je zgledoval po izkušnji Hrvaške in Avstrije. "Popolnoma jasno mora biti, kdo je najbolj odgovoren," pravi Pahor.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.