Slovenija
6947 ogledov

Parkiranje na letališču: pet minut stran za pol cene

slovenija 12.05.2010 parkirisce, parkirani avtomobili; foto:Sasa Despot Saša Despot
Tako kot v tujini tudi v Sloveniji v bližini letališča obstaja več poceni parkirišč, s katerih te zapeljejo do letališča.

Tako kot v tujini tudi v Sloveniji v bližini letališča obstaja več poceni parkirišč, s katerih te zapeljejo do letališča. Za en teden parkiranja na letališču bi tako plačali 60 evrov, če parkirate v Šenčurju in se pustite zapeljati na letališče, pa le 25 evrov. 

Toliko namreč za tedensko parkiranje in prevoz do letališča računa Tomaž Hafner. Parkirišče, ki ima kapaciteto do 35 vozil, je zasedeno predvsem poleti. Več kot 60 odstotkov uporabnikov je tujcev, največ z avstrijske Koroške. Hafner meni, da zato, ker so s takim načinom parkiranja bolj seznanjeni. Pri njem sicer parkirajo tudi zaposleni iz več podjetjih, kadar gredo na službeno pot. "Tudi pri njih se je uveljavil varčevalni duh: zakaj bi plačal 50 evrov, če jih lahko 25.“ pravi. 

Poleg cene pa je vsaj polovici ljudi pomembna tudi varnost, parkirišče je ograjeno, osvetljeno in zavarovano, pravi Hafnar ter doda, da je nedavno pri njem nekdo parkiral tudi ferrarija. Nekateri imajo sicer pomisleke, ker morajo pri njem pustiti ključe. V primeru, da je veliko povpraševanja, so namreč avtomobili zaparkirani. 

Ni vikendov, zabav in alkohola

Hafner sicer pravi, da je to trd kruh. "Dosegljiv moraš biti podnevi in ponoči, ni vikendov, zabav ali alkohola. Sploh poleti so prihodi in odhodi tudi ob treh ponoči, kdor ima let ob šestih, pride še ob štirih," pravi Hafner, ki ima na spletni strani parkvia 115 komentarjev, kar je skoraj desetkrat več kot Dvor Jezeršek, ki ponuja parkiranje v vasi Spodnji Brnik.  

Slovenci navadno najdejo koga, ki jih zapelje

"Povpraševanja ni prav veliko, se mi zdi, da pri nas to še ni tako razvito kot v tujini. Je pa tudi res, da Slovenija ni velika in ponavadi lahko najdeš nekoga, ki te zapelje na letališče," pravijo v Dvoru Jezeršek, kjer je 70 odstotkov uporabnikov tujcev. Največ povpraševanja je med božično-novoletnimi prazniki in poleti, ko se začnejo čarterski leti. Prevoza na letališče ne ponujajo sami, imajo pa dogovor s taksisti, ki zaračunajo 6,10 evra v eno smer, enotedensko parkiranje pa stane 24 evrov. 

Avtomobili parkirišče | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Rezervacijo ponujajo le prek portala parkvia, s tega portala so jim tudi kontaktirali in jim predlagali, če bi ponudili parkiranje. Pred tem so namreč parkiranje omogočali le tistim, ki so pri njih tudi prespali. 

Ponujajo garažo, a je treba plačati prevoz

Hotel Azul v Kranju parkiranje ponuja za 30 evrov na teden, za prevoz pa je treba odšteti še 15 evrov v eno smer, a ne na osebo, ampak na avto. "Avtomobili so praviloma parkirani v naši garaži, ki je pod video nadzorom, strošek pa se poravna vnaprej,“ so nam pojasnili v Hotelu Azul, ker parkiranje omogočajo že več let. Za večino gostov uredijo tudi prevoz na letališče, nekateri pa tudi prespijo, sploh v primeru zgodnjih odhodov ali poznih prihodov. Čez novo leto in med počitnicami imajo kar precej dela, sicer precej manj, tudi pri njih pa so uporabniki večinoma tujci. 

Med ponudniki parkiranja s prevozom smo našli tudi Penzion Zaplata v Preddvoru, kjer parkiranje stane 28 evrov na teden, a je treba na recepciji pustiti ključe, brezplačen prevoz na letališče in nazaj pa nudijo med sedmo uro zjutraj in deseto zvečer. 

Brnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi na letališču se da parkirati ceneje

Nekaj pa se da prihraniti tudi, če želite parkirati na letališču. Pred kratkim je svoje parkirišče v neposredni bližini letališča ponudila Adria Airways, kjer bi za en teden parkiranja morali plačati 43,50 evra. 

Cene in pogoje parkirišč smo našli na portalu parkvia.com ali neposredno pri ponudniku. Iskali smo parkiranje od 21. februarja od 10. ure do 28. februarja do desete ure. Navedene cene smo našli prek portala parkvia ali neposredno pri ponudniku. 

Komentarjev 2
  • Skippy 17:06 11.februar 2015.

    Potem pa ne hodiš kaj naokrog.

  • Ferluci 13:24 11.februar 2015.

    Vsekakor dobrodošlo in si je vredno zapomniti. Sicer je pa zelo žalostno, da ni javnega avtobusnega prevoza do letališča. Ne poznam mesta, ki bi imelo tako neorganiziran dostop do letališča, kot ga ima 'najlepše mesto na svetu'! Še ena izmed ...prikaži večed slovenskih sramot, podobno kot ljubljanska avtobusna postaja.