Slovenija
14 ogledov

Parlament za priznanje J. Sudana

Proslavljanje neodvisnega Južnega Sudana. EPA
Državni zbor je na današnji izredni seji soglasno podprl sklep vlade o priznanju neodvisne in suverene republike Južni Sudan. Za sklep je glasovalo vseh 69 navzočih poslancev.

Poslance je pred glasovanjem v imenu vlade nagovoril zunanji minister Samuel Žbogar, ki jih je uvodoma seznanil z uradno razglasitvijo neodvisnosti Južnega Sudana 9. julija. Kot je ob tem dejal, Slovenija pozdravlja razglasitev neodvisnosti, ob tem pa opozoril, da novo državo čaka rešitev še vrste odprtih vprašanj, povezanih z državljanstvom, mejo in nafto.

Slovenija je novi državi ponudila pomoč v tranzicijskih procesih, predstavniki Južnega Sudana pa se po ministrovih besedah zanimajo za izkušnje Slovenije pri osamosvajanju pred 20 leti. Generalna skupščina ZN bo predvidoma 14. julija odločala o članstvu Južnega Sudana v Svetovni organizaciji in, kot je zatrdil Žbogar, tudi Slovenija želi glasovati za članstvo.

Za samostojnost je glasovalo 99 odstotkov volivcev

Predsednica odbora za zunanje zadeve Janja Klasinc je poslanke in poslance seznanila, da je odbor na današnji nujni seji soglasno potrdil sklep vlade o priznanju Južnega Sudana, ki ga je vlada sprejela v ponedeljek.

Večina poslanskih skupin je ob tem spomnila na težnje Slovenije po samostojnosti pred 20 leti in na to, da do priznanja Južnega Sudana prihaja prav v času, ko Slovenija praznuje dve desetletji razglasitve neodvisnosti. Zato so se strinjali, da je treba podpreti voljo južnosudanskega ljudstva, ki je s skoraj 99 odstotki na referendumu izrazilo željo po samostojni državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.