Slovenija
30 ogledov

Patria: Finci čakajo na dve državi

Björkqvist noče povedati, ali čaka tudi na slovenske spise. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Finski kriminalisti še niso končali predkazenskega postopka v zadevi Patria, saj še vedno čakajo na dokumente iz dveh držav. Ali je med njimi Slovenija, ni znano.

Kot je pojasnil glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkqvist, je finska policija sicer svoj del preiskave že končala, sedaj pa čaka še dokumente, med drugim iz Avstrije. Ko bo zbrala vse dokumente, bodo ves material poslali osumljencem, ki bodo imeli možnost odgovoriti na obtožbe. Za to bodo imeli štiri do šest tednov časa, je finski postopek razložil Björkqvist. Predkazenski postopek bo zaključen, ko bodo prejeli odgovore vseh osumljenih in bo celotna dokumentacija posredovana tožilstvu. Björkqvist sicer noče izdati, kdo so tuji državljani, ki so poleg 13 finskih v finskem postopku.

Sedem obtoženih
V Sloveniji je preiskava že zaključena, vloženih je tudi več obtožnih predlogov. Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman sta obtožena nevestnega dela v službi. Različnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem in prejemanjem podkupnin oziroma s pomočjo pri teh dejanjih pa so obtoženi še Janez Janša, Walter Wolf, Tone Krkovič, Jože Zagožen in Ivan Črnkovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.