Slovenija
8 ogledov

Peščica ljudi na protestu v podporo KPK

Protest v podporo KPK
1/13
Anže Petkovšek
Protestniki zahtevajo, naj se komisiji, katere senat je minuli petek odstopil, nemudoma omogoči pogoje za nadaljevanje dela. Protest je zaznamoval incident z županom Jankovićem.

Ob 17. uri se je na Kongresnem trgu v Ljubljani pričel protest v podporo Komisiji za preprečevanje korupcije. Pol ure po začetku protesta je bilo zbranih le 40 protetnikov. Ti so s seboj prinesil transparente z napisi Podpora KPK, Shod proti korupciji 5.12., Poslance na minimalce in Penzionerji, delavci, otroci, kdo krade naše dostojanstvo?.

Srečali Miklavža in Jankovića

Nekaj deset protestnikov se je s Kongresnega trga odpravilo na pohod po mestu, tudi proti ljubljanski mestni hiši. Glede na to, da v središču prestolnice poteka tudi Miklavžev sprevod, so med stojnicami srečali tudi ljubljanskega župana. Eden od njih je pristopil k Jankoviću in ga poškropil s solzivcem po obrazu in glavi.

Župana so začele peči oči, prijel se je za glavo in odšel v svoje prostore v Magistrat. Podžupanja Tjaša Ficko je potrdila, da so župana pozneje odpeljali na urgenco, a so ga že odpustili in bo okreval doma. Z urgence so že odpustili tudi policista, ki ga je protestnik prav tako poškropil.

Shod ni bil prijavljen

Današnji javni shod sicer ni bil prijavljen, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Policisti še zbirajo obvestila, da bi ugotovili organizatorja neprijavljenega javnega shoda. Danes pa niso nikogar pridržali.

"Izgubljamo zadnjo nit demokracije in pravne države"

Protestnica Helena je v izjavi z medije poudarila, da Slovenija potrebuje neodvisno Komisijo za preprečevanje korupcije, nedavni odstop njenega senata pa bi moral biti opozorilo, "da izgubljamo še zadnjo nit demokracije, zadnjo nit pravne države". Vendarle pa tudi predsedniku KPK v odstopu Goranu Klemenčiču ne zaupa povsem.

"Potrebujemo krvavo revolucijo"

Po besedah protestnika Igorja se vstajniki borijo za njihove ustavne pravice. Pričakoval je sicer, da bo protestnikov več, a ugotavlja, da je odnos državljanov do korupcije indiferenten. Poudaril je še, da so doslej od njih zahtevali le mirne vstaje, vendar pa upa, "da ne bo dolgo mirno". "Vsaka revolucija, ko se je začela, je bila krvava. Z mirnim stanjem se v naši državi na splošno ne da nič doseči," je dejal.

"Ko bo počilo, jih bomo vse nesli iz parlamenta," je dodal protestnik Milan, ki je s seboj prinesel tudi slovensko trobojnico z rdečo zvezdo.

Udeležbo na protestu, ki jo organizira Zveza Ljubljanski puntarji, je sicer na družabnem omrežju Facebook napovedalo blizu 300 ljudi, morebiten prihod pa je napovedalo okoli 160 posameznikov.

Po nekaterih napovedih naj bi se protestniki s Kongresnega trga odpravili pred stavbo državnega zbora, pozivu k protestu pa naj bi se pridružile še nekatere skupine vstajnikov.

Podpora KPK, nepodpora vladi

"Sramotno stanje v Koruptolandu in nesposobnost naše vlade so dosegli dno. Odstop KPK mora biti zadnje opozorilo, da vladajoči delajo proti narodu, izključno za svoje koristi," so v pozivu k protestu zapisali v zvezi vstajniških skupin Ljubljanski puntarji. Kot so napovedali, bo njihova podpora KPK hkrati tudi zahteva vladi, naj odstopi.

"Podpisani izrekamo popolno podporo KPK v dosedanji sestavi in ji v celoti zaupamo, zato naj državni organi nemudoma začnejo z vsemi postopki, s katerimi bodo to zaupanje pokazali in dokazali tudi oni," pa je eden od poudarkov peticije. 

Komentarjev 15
  • privat 09:50 08.december 2013.

    ne razumem..kaj ma Janković početi na demonstracijah?? Halooo

  • vladek 07:09 06.december 2013.

    protestnikoma je bilj cilj samo JJ zrušit,in postavit solatarja.

  • nostradamus 05:47 06.december 2013.

    ++++++++++++