Slovenija
337 ogledov

Peticija: Romi so v kurjenju neuničljivi

Peticija prebivalcev Sončnih dvorov.
1/6
Bralec Žurnala24
Prebivalci Sončnih dvorov v Grosupljem zbirajo podpise za peticijo za ureditev problematike bližnjega romskega naselja Smrekec. Zahtevajo premestitev naselja na drugo območje z urejeno komunalno infrastrukturo.

"Romi zastrupljajo zrak s kurjenjem tako, da z izgorevanjem ovojne plastike bakrenih žic, avtomobilskih školjk in drugega materiala pridobivajo kovine, ki jih prodajajo odkupovalcem kovin.

Kurijo tudi avtomobilske gume in oblačila, katerih saje in drobce veter raznaša po naselju Sončni dvori in celotnem mestu Grosuplje. V tem kurjenju so neuničljivi.

Ne ustavi jih niti policija, gasilci brez posredovanja posebnih enot ne upajo niti gasiti, v centrih za obveščanje nas operaterji napotijo nazaj na policijo in ne ustavijo jih niti druge pristojne institucije, ki so odgovorne za čistost zraka, pitne vode in ostalih osnovnih človeških dobrin," so v peticiji med drugim zapisali stanovalci Sončnih dvorov.

Ker po mnenju stanovalcev Romi tako onesnažujejo zrak in tudi podtalnico zaščitenega rezervata Bičje ter po njihovem mnenju tako ogrožajo zdravje najmanj tisoč ljudi, med katerimi je več kot 300 otrok, od Občine Grosuplje zahtevajo, da se "Rome namesti v območje z urejeno komunalno infrastrukturo in šele nato oziroma istočasno pa naj se jih izobražuje v smeri delovnih navad, obiskovanju šole in upoštevanju zakonov in družbenih norm, pa tudi o kaznovalni politiki".

Protokol ukrepanja v primerih kurjenja odpadkov

Za pojasnila smo se obrnili na Občino Grosuplje, kjer so dejali, da se je občina skupaj s tamkajšnjimi policisti in Gasilsko zvezo Grosuplje septembra lani zaradi pritožb glede kurjenja v romskih naseljih dogovorila za protokol ukrepanja v primerih kurjenja odpadkov.

"Bistveno je ukrepanje gasilcev, ki v primeru prijave kurjenja v romskem naselju skupaj s policisti vstopijo v naselje in pogasijo ogenj ne glede na stopnjo dogorelosti predmetov. Naloga policistov je ugotovitev lastništva predmeta in povzročitelja ter ukrepanje v okviru svojih pristojnosti. O poteku postopkov in ugotovitvah policija obvesti Občino Grosuplje in okoljsko inšpekcijo oziroma druge pristojne službe," so zapisali.

Skupni nadzor: v zavetišče odpeljali osem psov

Letošnjega julija so opravili tudi skupni nadzor romskih naselij. S področja okoljevarstvene zakonodaje je bilo tako uvedenih več inšpekcijskih postopkov, s strani policije pa je bilo, kot so pojasnili na občini, popisanih 30 šasij deponiranih vozil brez registrskih tablic. Upravna enota Grosuplje bo zoper lastnike vozil s statusom "odjavljeno" uvedla postopek o prekršku.

S strani veterinarske inšpektorice je bilo evidentiranih 30 psov, ki niso bili niti registrirani niti cepljeni. V zavetišče so tako odpeljali osem psov. Na občini ob tem napovedujejo, da se nov skupen nadzor v romskih naseljih načrtuje za letošnji oktober.

"Menimo, da se bo s povečano prisotnostjo v romskih naseljih, s takojšnim posredovanjem v primeru nepravilnosti ter z ustreznimi nadaljnjimi upravnimi in prekrškovnimi postopki izboljšalo stanje v romskih naseljih, zmanjšalo število kurjenj in posledično povečalo zadovoljstvo občanov."

Komentarjev 13
  • KLOBO 17:27 21.avgust 2012.

    ENOSMERNE KARTE SO REŠITEV IN 300 EVROV V KUVERTO, TAKO KOT JE NAPRAVIL SARKOZI V FRANCIJI, ENKRAT ZA VSELEJ !!

  • KLOBO 17:26 21.avgust 2012.

    A SI SE ŽE VPRAŠAL, KOLIKO JE SLOVENIJO ŽE STALA TA ETNIČNA SKUPNOST, KI JE BOLJ ZAŠČITENA KOT SREDOZEMSKA MEDVEDKA!!

  • KLOBO 17:25 21.avgust 2012.

    Vprašaj Jelinčiča!! On še nikoli ni uporabil besede ROM, ker ima prav, to etn. skupnost so iznašli v LJUBLJANI !! ROMI in Cigani so različne etnične skupine! Po Dolenjskem kradejo po njivah in pobirajo bakrene žlebove iz streh hiš, cerkva ...prikaži veča in drugih objektov, CIGANI !!! TEJ CIGANSKI ZAL.....E....GI NE PRIDE DO ŽIVEGA NIHČE !!