Slovenija
2462 ogledov

Pijan voznik začetnik ne ostane nujno brez vozniške

slovenija 15.04.2010 alkotest, policija, pihanje, vinjeni voznik, Ljubljana, fot
1/2
Boštjan Tacol
Voznik začetnik, ki bo napihal, ne bo nujno izgubil vozniške, bo pa že ob najmanjši prisotnosti alkohola plačal 300 evrov kazni.

"Skladno z določili  105. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v cestnem prometu voznik začetnik ne sme imeti alkohola v organizmu, kar pomeni, da mora biti rezultat preizkusa alkoholiziranosti z alkotestom 0,00 ‰," so nam sporočili s Policije. Toda ali to pomeni, da voznik začetnik izgubi vozniško dovoljenje, če napiha, denimo 0,10 ‰?

Pred kratkim smo v uredništvu preverjali zgodbo o mladem vozniku, ki je napihal. Skoraj vsi smo bili prepričani, da je ostal brez vozniškega dovoljenja, a smo se motili. Ko smo opravljali vozniški izpit ali pa ob spremembah zakonodaje, ko se je uvedel pojem mladega voznika, ste gotovo slišali, da voznik začetnik ne sme spiti niti kapljice alkohola, saj lahko takoj ostane brez vozniškega dovoljenja. 

Tudi če ne ostaneš brez, bo nadaljevanje stresno

A ni čisto tako. Za voznike začetnike je uživanje alkohola pred vožnjo resda prepovedano, toda če je to v manjših količinah, voznik začetnik še ne bo ostal brez vozniškega dovoljenja. Če ga bo policist ustavil in bo napihal do 0,24 mg/l alkohola v izdihanem zraku, bo namreč prejel "le" globo 300 evrov in štiri kazenske točke, vozniško dovoljenje pa mu bo odvzeto "le" začasno (začasni odvzem vozniškega dovoljenja velja, dokler imetnik ne vloži predloga za vrnitev vozniškega dovoljenja in od sodišča prejme sklepa o vrnitvi vozniškega dovoljenja).

Alkotest | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker je meja za izgubo vozniškega dovoljenja za voznika začetnika postavljena že pri 7 kazenskih točkah, to pomeni, da si voznik začetnik lahko privošči en "alkoholni greh", če ga policisti seveda "dobijo" pri tem početju.

A seveda velja poudariti, da vožnja s štirimi kazenskimi točkami v nadaljevanju poti voznika začetnika (prvi dve leti oz. do dopolnjenega 21. leta), ni prav nič prijetna, saj recimo že za uporabo mobilnega telefona med vožnjo lahko prejme tri kazenske točke, kar pomeni avtomatično izgubo vozniškega dovoljenja. 

Ima pa z Zakonom o voznikih tudi voznik začetnik, ki prejme štiri kazenske točke, možnost izbrisa štirih kazenskih točk enkrat v dveh letih, in sicer če se "imetnik veljavnega vozniškega dovoljenja prostovoljno udeleži programa usposabljanja za varno vožnjo, zdravstvenega pregleda s svetovanjem ali rehabilitacijskega programa", so nam potrdili na Policiji.

Kazen je še najmanj, če pride do nesreče pa ...

V primeru, da voznika začetnika z malo alkohola v krvi zaustavi policist, torej še ne izgubi vozniškega dovoljenja, pač pa prejme "le" globo in štiri kazenske točke, toda v primeru, da voznik začetnik pod vplivom alkohola povzroči prometno nesrečo, ga to lahko precej drago stane. Več o tem pa v prihodnjih dneh, ko bomo razkrili, kako v takšnih primerih postopajo zavarovalnice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • expost 07:40 07.oktober 2024.

    luckyss1 - znanja ti res ne morejo vzeti, a izobrazbo ti lahko vzamejo tudi mnogo kasneje, če ugotovijo, da si kršil akademska pravila ipd. (npr. plagiatorstvo).

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:08 07.oktober 2024.

    Termin odvzema vozniškega dovoljena je bebav in protizakonit..Ne morejo ti namreč odvzeti znanja ali katero koli izobrazbo...Lahko pa se prepove vožnja za določen čas ali morda tudi za stalno..