Slovenija
602 ogledov

Pisma Božičku: Otroci si vse pogosteje želijo dovolj hrane in toplih oblačil

Božiček Profimedia
Za pismo Božičku je časa do srede.

Pošta Slovenije že vrsto let organizira tudi Božićkovo pošto. "Lani je Božiček od otrok prejel več kot 20.000 pisem in risbic otrok iz vse Slovenije," pojasnjuje Megi Jarc s Pošte Slovenija. "Božiček na vsa ta pisma odgovori in zraven priloži še manjše darilo."

Kaj si želijo otroci?

Običajno otroci napišejo Božičku, da so bili pridni. "Božiček prejme veliko risbic z najrazličnejšimi motivi, prejme tudi veliko izdelkov, ki jih naredijo otroci sami. Seveda prejme največ želja," razlaga Jarčeva. "Želje so različne, nekatere res skromne. Otroci si želijo na primer preživeti več časa s starši, imeti dovolj hrane in toplih oblačil, obiskati stare starše v oddaljenem kraju … vedno več je takšnih želja, ki se večini zdijo samoumevne. Drugače pa želje sovpadajo s trenutnimi trendi. Otroci si želijo športne opreme, mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov, različnih igrač, lego kock in še bi lahko naštevali."

Otroci lahko pišejo Božičku do 18. decembra 2019 na naslov: BOŽIČEK, Za pravljičnimi vrati Pošta rja Pavlija 7, 2002 Maribor.

Pišejo mu lahko posamezniki ali skupine otrok iz vrtcev in šol. Božičkova pošta, ki so jo v Pošti Slovenije prvič organizirali pred devetimi leti, vsako leto s pisanjem in pošiljanjem dobrih željah povezuje otroke iz vse Slovenije. "Letos Božiček spodbuja igro in igranje s prijatelji in družino ter se že veseli vseh pisem in risbic, ki jih bo prejel," razlagajo pri Pošti. "S pomočjo prijatelja Poštarja Pavlija bo vsem otrokom tudi letos odgovoril in priložil manjše presenečenje."

Ob koncu leta več pošiljk

Božiček | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ob koncu leta se Pošta Slovenije še vedno srečuje s povečanim prometom, kar je stalna praksa tudi pri drugih poštnih operaterjih in distribucijskih podjetjih," pojasnuje Jarčeva. "Promet v zadnjih letih narašča zaradi izjemne rasti spletnih nakupov in s tem porasta paketnih pošiljk. Še vedno pa je v tem času višji tudi promet s pisemskimi pošiljkami, vendar ne več za toliko kot pred leti."

"Promet narašča zaradi izjemne rasti spletnih nakupov in s tem porasta paketnih pošiljk."

Megi Jarc, Pošta Slovenije

V celotnem lanskem letu je bilo sicer v notranjem poštnem prometu prenesenih dobrih 229 milijonov navadnih naslovljenih pisemskih pošiljk, v mednarodnem prometu pa 13,6 milijona (pošiljke, ki prispejo iz tujine, in pošiljke, ki so v tujino poslane). "V lanskem decembru je bilo v notranjem prometu prenesenih za okoli deset odstotkov več naslovljenih pisemskih pošiljk v primerjavi z ostalimi meseci v letu, medtem ko je bilo v mednarodnem prometu teh pošiljk za približno 40 odstotkov več," navajajo pri Pošti Slovenije. "Promet paketnih pošiljk pa je v novembru in decembru višji za dobrih 12 odstotkov, kar je veliko predvsem zaradi volumnov paketnih pošiljk, ki jih mora Pošta Slovenije prepeljati in dostaviti naslovnikom."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • miho 17:54 14.december 2019.

    Dovolj hrane? So tukaj morda mišljene sladkarije, ki jih otroci nikoli niso siti?

  • Albatroz 17:34 14.december 2019.

    Kaj pa tisti ki vidijo svoje otroke partnerje in ostali del družine 20 dni v letu ker le tako preživi njihova družina z oderuškimi pogoji levice desnice in sredinske vlade. Komu pa naj tisti pišejo?