Slovenija
12753 ogledov

Plaz zasul deset hiš, dve sta uničeni

Plaz v vasi Kokra
1/3
BORUT ŽIVULOVIČ 'BOBO'
Velika količina padavin je v poznih petkovih večernih urah na delu razpotegnjene vasi Kokra povzročila zdrs večjih količin materiala. Pri tem je bilo poškodovanih deset objektov. Trenutno potekajo interventna dela z odstranjevanjem nanosov materiala, zaselku pa tudi v prihodnje grozi nevarnost.

Najhuje je bilo v zaselku Podlebelca, kjer sta potok z nanosi in večja količina kamenja in peska, ki je prigrmela izpod Kalškega grebena, poškodovala več hiš, most in cesto, nanosi so spremenili tudi tok reke Kokra. Hudourniška voda je škodo na objektih povzročila tudi v dolini pod Suhadolnikom.

Evakuirali so prebivalce treh hiš

Kot je danes v izjavi za javnost pojasnil preddvorski župan Rok Roblek, je večja količina skal in drobirskega toka v spodnjem delu zaselka Podlebelca poškodovala deset objektov, nekaj jih je trenutno nevseljivih. V ujmi ni bil nihče poškodovan, tri hiše pa so evakuirali.

Roblek je povedal, da so se že v nočnih urah prebili do prvih hiš in tako vsaj delu prebivalstva omogočili dostop do agregatov in pitne vode, saj je neurje poškodovalo tudi infrastrukturo. V času nočne intervencije so preddvorski prostovoljni gasilci pomagali tudi onemogli osebi, do katere zaradi neurja reševalci niso mogli dostopati. Gospo s srčnim obolenjem so nato z reševalnim vozilom odpeljali v Ljubljano, je povedal župan.

Preko noči so vzpostavili dežurno službo, ki je skrbela za neprestano čiščenje vodotokov, da se voda ne bi znova začela razlivati po vasi. Odpravljanje posledic neurja ponoči ni bilo mogoče, so pa štab civilne zaščite, gasilci in druge interventne službe na delu že od ranega jutra, da se mehanizacijo pridejo do vseh objektov.

Dve hiši nista več primerni za bivanje

Šele dan je povsem pokazal razsežnosti škode. Po Roblekovih besedah je torej poškodovanih deset objektov, osem huje, dve hiši pa sta poškodovani do te mere, da nista primerni za bivanje in je vprašljiv njun nadaljnji obstoj. Natančnejša razsežnost posledic neurja bo znana tudi po pregledu stanja, ki ga bodo opravili s pomočjo helikopterja.

Posledice neurja si je že ogledala tudi državna sekretarka na ministrstvu za naravne vire in prostor Lidija Kegljevič Zagorc. Kot je povedala, so na delu tako občinske interventne službe kot interventne službe Direkcije RS za vode.

"V prvi vrsti je treba odstraniti nanesen material in poiskati začasno namestitev za prebivalce hiše, ki je spodkopana. Mislim, da bodo lahko preostali zaenkrat ostali v objektih. Moramo pa čim prej vzpostaviti pretočnost Kokre, da ne bo prišlo do zajezitve, in očistiti hudourniško strugo, po kateri je material prišel v naselje," je o interventnih delih povedala državna sekretarka.

Napovedala je, da bodo občini skušali pomagati, kolikor je mogoče, da se čim prej vzpostavijo normalne povezave in odpravi nevarnost. "Potem pa moramo ugotoviti, kaj narediti z objekti, saj bo nekatere treba porušiti oziroma so že delno porušeni," je dejala.

Je območje sploh še primerno za bivanje?

Nad zaselkom oziroma nad poškodovanimi desetimi objekti še vedno grozijo velike količine materiala. "Glede tega bo morala strokovna služba povedati, tako kot za ostala območja po Sloveniji po takšnih dogodkih, ali je območje sploh še primerno za bivanje in ga je mogoče z nekimi ukrepi zaščititi," je pojasnila Kegljevič Zagorc.

V preddvorski občini so ponoči reševali tudi 47 belgijskih skavtov, ki so taborili na travniku, ki ga je zalila voda. Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Aleš Drekonja je pojasnil, da sicer upravičeno prestrašeni skavti razen manjših prask niso poškodovani, njihov tabor in stvari pa je odnesla voda. Namestili so jih v sejni sobi in garaži hotela v Tupaličah, oskrbeli so jih preddvorski prvi posredovalci, preko regijskega štaba za Gorenjsko pa so jim priskrbeli ležišča in odeje.

Plaz v vasi Kokra | Avtor: BORUT ŽIVULOVIČ 'BOBO' BORUT ŽIVULOVIČ 'BOBO'

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Enzgg4 15:51 20.julij 2024.

    Ni in ni konec sranja.

  • Plavi-mil 15:07 20.julij 2024.

    Ubogi ljudje, celo življenje se gara za svoj dom, potem pa naenkrat ga ni več, od taubija bodo dobili pa itak samo OBLJUBE, mimogrede, se je prišel že SLIKATI?