Slovenija
9497 ogledov

Po več kot treh mesecih spet v šole, a s številnimi omejitvami in prilagoditvami

covid-19 slovenija šola Profimedia
V ponedeljek se v šolske klopi vračajo še preostale učenke in učenci osnovnih šol v zahodni polovici države in dijaki četrtih letnikov srednjih šol.

Učenci in dijaki iz vzhodne regije imajo prihodnji teden zimske počitnice. V osnovnošolske klopi v zahodni polovici države pa se tako prihodnji teden vrača približno 107.000 učenk in učencev ter približno šest tisoč učiteljev. 

Poleg upoštevanja vseh osnovnih zdravstvenih ukrepov velja, da se pouk ves čas izvaja v mehurčku, ki je enak matičnemu oddelku. Razredni in predmetni pouk sta organizirana v matičnih učilnicah, ki jih učenci ne menjajo."Filozofija je ta, da je nek oddelek ves čas v istem mehurčku, ne glede na velikost učilnice, da je čim večja razdalja med učenci in da se čim manj mešajo," je dejal državni sekretar na ministrstvu za šolstvo Damir Orehovec.

Obvezni in neobvezni izbirni predmeti naj bi po besedah državnega sekretarja potekali na daljavo, če pouka ni mogoče organizirati tako, da se skupine med seboj ne mešajo. V primeru manjših skupin pa se lahko organizira pouk tudi tako, da učenci med poukom v učilnici nosijo masko. 

Interesne dejavnosti se praviloma do nadaljnjega ne izvajajo, če ni mogoče zagotoviti njihove izvedbe tako, da ne pride do mešanja skupin. Prav tako do nadaljnjega ni šol v naravi. Dejavnosti zunanjih izvajalcev, ki se sicer izvajajo v zaprtih šolskih športnih objektih in niso del programa, se ne izvajajo.

covid-19 slovenija šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Prehrana se izvede tako, da učenci malicajo v učilnicah, kosilo pa je treba organizirati tako, da pride do čim manjšega mešanja. 

Na vprašanje, ali je možno, da ponekod podaljšanega bivanja ne bodo izvajali zaradi pomanjkanja kadra, ki je potreben za to, da se ohranja mehurček, je Orehovec odgovoril, da bodo šole lahko težavo rešile s prerazporejanjem kadra zaradi neizvajanja določenih dejavnosti. Obenem pa je pozval vse, da tisti učenci 4. in 5. razreda, ki ne rabijo nujno podaljšanega bivanja, tam niso. 

Na današnji je dan je približno 90 odstotkov učencev prve triade v šolah. 
Damih Orehovec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje

V srednje šole se prihodnji teden vrača 11.000 dijakinj in dijakov zaključnih letnikov, 655 dijakinj in dijakov nižjega poklicnega izobraževanja. Šolski prostor in delavnice se odpirajo tudi za izvajanje praktičnega pouka za srednješolce in za približno 100 udeležencev izobraževanja odraslih. 

Do sproščanja ukrepov prihaja tudi na področju višjih strokovnih in visokošolskih zavodov, kjer so dovoljeni izpiti in seminarji za do 10 udeležencev. Izjeme so predvidene tudi za bivanje v dijaških in študentskih domovih. 

V umetniških gimnazijah in glasbenih šolah je dovoljena individualna  izvedba pouka. 

Vrtci ostajajo odprti. Po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije je v vrtce trenutno vključenih približno 74 odstotkov otrok. 

Fitnes | Avtor: Profimedias Profimedias

Sprošča se tudi športna dejavnost

Od ponedeljka dalje se tudi za preostale registrirane športnike, ki do zdaj niso bili med izjemami, dovoljuje brezkontaktna športna vadba. Vadba je dovoljena individualno oziroma v skupini do 10 športnikov, pri čemer je treba upoštevati medsebojno razdaljo 2 metra. "Proces športne vadbe je športnikom torej dovoljeno izvajati v varnih vadbenih skupinah, tj. mehurčkih," je pojasnil Orehovec in dodal, da to velja za registrirane športnike ne glede na starost.

"Ponovno se dovoljuje tudi brezkontaktna športna rekreativna dejavnost, ki se izvaja individualno oziroma v skupinah do 10 vadečih. Pri tem je treba upoštevati medsebojno razdaljo dva metra," je dejal Orehovec. 

Odlok velja od ponedeljka, 15. februarja. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 1
  • erikkk 08:58 12.februar 2021.

    NUJNO OBVESTILO za vse zaposlene v vrtcih in izobraževalnih ustanovah - OBVEZNO CEPLJENJE ZA VSE.!!! https://static.wixstatic.com/media/9269a6_c4d857f8f1f54739a5a4e1ae5b0752d4~mv2.jpg Ravnatelji, šolniki učitelji zdaj boste še po testiranju pod prisilo in pogojevanji cepljeni drugače boste ob službo ...Tud otrokom se bo pogojevalo zato starši ...prikaži večši pazite na otroke. Pravkar ste dobili dodatnih 7 dni časa, da se pravno pripravite na to, kar boste izvedeli v petek 18.2.2021!!! Delite naprej