Slovenija
1654 ogledov

Po zapletu z Magnificom bo občina določila izjeme

Magnifico mediaspeed
Ljubljanski mestni svetniki bodo na julijski seji odločali o predlogu sprememb in dopolnitev odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Spremembo odloka je na torkovi novinarski konferenci napovedal ljubljanski župan Zoran Janković, potem ko zavod za varstvo narave ni podal soglasja za izvedbo študentske prireditve na Rožniku in za koncert glasbenika Magnifica v Tivoliju.

V zavodu za varstvo narave so v sicer v ponovljenem postopku spet zavrnili izdajo soglasja za koncert Magnifica v Tivoliju. Presodili so, da ustrezna tehnična rešitev, ki bi omilila vpliv dogodka na sprejemljivo raven, ne obstaja. Postopek še ni končan.

O Jankovićevi napovedi spremembe odloka pa je direktor zavoda Teo Hrvoje Oršanič na četrtkovi novinarski konferenci povedal, da mora vsaka sprememba odloka skozi določen postopek ter da ni vse v domeni župana in mestnega sveta, ampak tudi drugih institucij, ki se morajo do spremembe opredeliti.

Določili naj bi pet izjem

Predlog predvideva, da bo izvajanje prireditev dovoljeno le na petih lokacijah - vrh Rožnika, Mostec, Plečnikov avditorij, sankališče in območje med Jakopičevim sprehajališčem ter otroškim igriščem. V obrazložitvi so v oddelku Mestne občine Ljubljana za varstvo okolja zapisali, da je razlog za pripravo predloga sprememb odloka v obstoju naravne dediščine, ki se nahaja na območju krajinskega parka in jo je treba varovati skladno z ustavnimi in zakonskimi določbami.

"Narava v krajinskem parku je izjemna, zato je treba zagotoviti pravo ravnovesje med varovanjem in dejavnostmi, da jo bomo ohranili tudi našim zanamcem," so zapisali. V ta namen želijo opredeliti prireditvene prostore, kjer bi bila, ob upoštevanju varstvenih ciljev in varstvenega režima, izvedba prireditev dopustna ter tako "preprečiti izvajanje prireditev stihijsko, oziroma na območjih, na katerih bi tovrstne dejavnosti lahko ogrozile ugodno stanje živalskih in rastlinskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot".

"Izvajanje prireditev želimo tako omejiti zgolj na pet lokacij v skupni površini 6,7 hektarja, kar predstavlja 1,5 odstotka celotne površine krajinskega parka," pojasnjujejo na občini.

Če bo mestni svet predlog spremenjenega odloka potrdil, bo začel veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu.

Magnificov veliki jubilejni koncert ob 30-letnici njegovega glasbenega ustvarjanja je sicer napovedan za 31. avgust.

Magnifico Tivoli Slovenija Že večkrat sem bil na njegovem koncertu, ampak soglasja mu ne moremo dati Magnifico Slovenija Odločitev padla: Magnifico dobil zaušnico

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • jezero 07:58 23.junij 2024.

    Naj vrne denar za vse vstopnice, ki so že prodane!

  • jezero 07:25 23.junij 2024.

    Le zakaj hoče uničevati Tivoli? Kaj takega pa še ne!

  • bobubob 14:08 22.junij 2024.

    Zakaj le bi za tega zabavljača morali karkoli spreminjati - naj bo enak ostalim. Mar je to prvi tak dogodek tule? Ni bilo še nikogar drugega? Ali pa so vsi ostali lepo nastopili tam kjer se je nastopalo doslej? Tale ...prikaži večale tip pa želi biti nekaj posebnega? Pa bi kar ustavo spreminjal? To sme samo Tina....