Slovenija
375 ogledov

Pod takimi pogoji NLB ne bodo prodajali

NLB Anže Petkovšek
Finančna ministrica na sestanek v Bruselj odhaja z alternativnim predlogom glede prodaje NLB.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman bo jutri na sestanku pri evropski komisarki za konkurenco Margrethe Vestager predstvila alternativo prodajni zavezi NLB. Vlada je namreč na današnji seji zavrnila izpeljavo prodajne zaveze NLB v trenutnih okoliščinah in pod trenutnimi pogoji. 

"Vlada je med možnimi rešitvami zavrnila kakršnokoli obliko prodaje NLB, tudi po t. i. pred-IPO postopku, o katerem sva na zadnjem sestanku govorili s komisarko," je povedala ministrica. 

NLB Prodaja NLB Slovenija Evropska komisija ne pristaja na slovenski predlog

Ponujajo drugo rešitev

Alternativa, ki jo bodo ponudili Bruslju, omogoča optimalno povrnitev vloženih sredstev slovenskih davkoplačevalcev in ohranitev NLB kot močne regionalne bančne skupine, hkrati pa ni v nasprotju s pravili EU glede državne pomoči, je po seji vlade povedala Vraničar Ermanova. 

V predlogu, ki ga bo ministrica predstavila komisiji, gre za to, da bi se obveznost prodaje hčerinskih družb NLB, če ne pride do njene privatizacije do postavljenega roka, nadomestila s finančno kompenzacijo. "Bistvo je, da se banko zaveže, da v določenem časovnem obdobju vplača določen znesek v sklad skladov, ki bi lahko zagotavljal dodatne vire za razvoj malih in srednjih podjetij," je povzela ministrica. 

banka NLB Slovenija NLB bomo prodajali drugače, kot smo obljubljali doslej

Pripravljeni iskati dodatne ukrepe

Do kdaj in koliko sredstev, je stvar dogovora oz. pogajanj s komisijo. "Naše izhodišče glede vrednosti je v okvirju, kolikor bi znašala vrednost prodanih filial NLB, če bi jih bilo treba prodati," je povedala. Da položaj NLB ne bi bil konkurenčno boljši, banka ne bi smela sodelovati v finančnih instrumentih, ki bi jih sklad ponujal. "S tem bi imele druge finančne institucije prednost," je menila ministrica.

"Ocenjujemo, da je predlog v duhu dodeljene državne pomoči in da naslavlja vsa vprašanja, zaradi katerih je bila kot ena bistvenih zavez leta 2103 dana zaveza privatizacije banke," je menila. Če bi bilo treba, je Slovenija po njenih besedah pripravljena s komisijo poiskati tudi dodatne kompenzacijske ukrepe, ki bi jih naslovila še odprta vprašanja ali zadrege na strani komisije.

kreditne kartice Slovenija Vračilo denarja pri plačilu s kreditno kartico

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • McClain 14:53 09.november 2017.

    za tole se splača bolj buinit kot ce je Jure Cekuta v arestu al ne. Nasedate ko mali otroci in pograbite vsako kots ko sestradan pes, karkoli vam vržejo mediji. Tule se dela nepopisna škoda ib neprodaji te banke, neposredna ...prikaži več za naš žep. Juirček vsaj iz državner kase ni nić pljunil in nas oškodoval. M islim da bi jih 100 moralo prej sedet.

  • Majazmaja 14:07 09.november 2017.

    Seveda ne bodo prodajali ... Potem bi bila revizija, kjer bi letele glave. Pa tudi krasti se ne bi več dalo. Saj imajo nas, ovce, ki jih strižejo, da dobijo denar za 300 milijonske kazni!