Slovenija
6782 ogledov

Podjetje bi nižalo stroške z odpuščanjem redno zaposlenih, me mora skrbeti?

Tovarna platišč OZ Andrej Leban
Ali lahko podjetje odpušča iz poslovnih razlogov, če ti pogoji sploh ne obstajajo? Kaj to pomeni za zaposlene?

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme. 

Mene pa zanima sledeče: Pred letom in pol sem se zaposlil pri nekem podjetju kot trgovski zastopnik. Podpisal sem pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Naj omenim, da podjetju ne gre slabo in da tudi sam kot vem svoje delo opravljam dobro, saj me nadrejeni niso nikoli opozorili na kakšno nepravilnost, celo nasprotno, večkrat so me pohvalili za moj profesionalni odnos do dela.

Zadnje čase pa so se začele širiti govorice, da bo podjetje začelo odpuščati redno zaposlene delavce, bojda zato, da si bo znižalo stroške. Ker bodo razloge za slabo delo težko našli oziroma dokazali, naj bi začeli odpuščati iz poslovnih razlogov. Problem pa je v tem, da kolikor vem – taki poslovni razlogi sploh ne obstajajo. Podjetje posluje čedalje bolje, zadnja tri leta se mu je dobiček stalno poviševal.  

Zato me zanima, ali me mora to skrbeti, oziroma kako varnega se še lahko počutim v svoji službi? Hvala.

Zahvaljujem se za vaše vprašanje.     

Kar se tiče odpovedi pogodbe o zaposlitvi zakon pozna več vrst odpovedi. Med redne odpovedi se tako uvrščajo odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, iz razloga nesposobnosti ter iz poslovnega razloga. Najpogostejša odpoved pogodbe o zaposlitvi, ki jo izvede delodajalec pa je ravno odpoved o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. 

Tu pa je pomembno vedeti, da je dokazno breme obstoja poslovnega razloga na strani delodajalca. On je torej tisti, ki mora dokazati, da je nastopilo prenehanje potreb po opravljanju določenega dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi, in sicer zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov na strani delodajalca (kar vse predstavlja poslovni razlog).

odpoved, pisarna, služba | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi pogoj zakonitosti takšne odpovedi je, da mora biti ta izražena v pisni obliki, delodajalec pa mora v sami odpovedi pisno obrazložiti dejanski razlog za odpoved. Zdaj pa bistvo: ne zadošča, da delodajalec v odpovedi zapiše le to, da odpoveduje pogodbo zaradi poslovnih ali drugih razlogov, ampak mora biti precej bolj konkreten. Dolžan je namreč natančno opisati, kaj ti ekonomski (ali drugi, organizacijski denimo) razlogi dejansko pomenijo (zmanjšanje sklenjenih pogodb s poslovnimi partnerji, poslabšanje razmer na določenem tržišču, temeljita reorganizacija poslovanja podjetja, nove dejavnosti ipd.).

Ob odpovedi mora delodajalec delavca tudi pisno obvestiti o pravnem varstvu in o pravicah iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti ter o obveznosti prijave v evidenco iskalcev zaposlitve.

Argument, da gre po vaših informacijah podjetju dobro, da se mu je dobiček v zadnjih treh letih celo poviševal, je sicer za vas ugoden, ne pa tudi izključen. Praktično povedano  poslovni razlog odpovedi pogodbe o zaposlitvi je lahko podan tudi, če bi vaše konkretno delo trgovskega zastopnika (denimo zaradi organizacijskih, strukturnih ipd. razlogov) postalo nepotrebno kar pa mora delodajalec seveda natančno obrazložiti oziroma dokazati.   

Vaša skrb, da bi delodajalec uspel z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov torej ni povsem neosnovana, seveda pa bo moral biti pri utemeljevanju teh razlogov (pravno)prepričljiv. Če je njegov edini namen na ta način znižati stroške poslovanja, pa je vaša skrb odveč. 

Če bi do tega vseeno prišlo vam svetujem, da si čim prej priskrbite ustrezno pravno pomoč, na osnovi katere boste potem po potrebi na sodišču izpodbijali zakonitost odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov.

Mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Ender3 21:06 08.junij 2024.

    Brezposelnost ne narašča, ker na Trstenjakovi ni odpuščanj. Finančno jih vzdržuje V.O in državni Telekom..Dobili bodo Gazelo za najbolj uspešno podjetje v privatni lasti JJ. Če to ni griljantno..

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 12:00 08.junij 2024.

    Sem že penzionist in delavce so v naši firmi odpuščali , če so smatrali , da niso več potrebni in čez čas se je zgodilo , da je bilo več delavcev v upravi kot pa v proizvodni. Ko pa so ...prikaži več odpustili direktorja iz razlogov goljufije , so mu pa vseeno morali dati odpravnino v višini 150 000€ in možakar je bil že čez nekaj dni zaposlen povsem drugje in to ponovno na enem od vodilnih mest. Drugače povedano, če si črv , črv ostaneš.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:16 08.junij 2024.

    Blebetanje brezveze...Jasna stvar, da lahko podjetje odpušča in zaposluje glede nas svojo strategijo in GLEDE NA VAŠO POGODBO...Nismo več žal v socializmu, ko je bi delavec zaščiten, v določenih primerih celo preveč...