Slovenija
20 ogledov

Podjetniki – po nasvet na posvet

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Razmišljate o ustanovitvi svojega podjetja? Junija se lahko na to tematiko udeležite brezplačne delavnice ter za nasvete povprašate podjetnike.

Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! je dogodek, na katerem lahko dobite vse potrebne informacije, preden se odločite ustanoviti svoje podjetje. Dogodek v organizaciji Zavoda mladi podjetnik, Kluba Poslovni angeli Slovenije in Tehnološkega parka poteka ves dan, sestavljen pa je iz treh sklopov:
- pred ustanovitvijo podjetja,
- ustanovitev podjetja (ustanovitev s. p., ustanovitev d. o. o.),
- prvi koraki poslovanja podjetja.

Kdaj? 10. junij od 9.30 do 19.00
Kje? Tehnološki park Ljubljana

Zanimajo jih subvencije
Z udeleženci bodo svoje izkušnje delili tudi podjetniki in strokovnjaki s področij računovodstva, prava, informacijskih tehnologij, podjetništva in financiranja. Udeležba na dogodku je brezplačna, obvezne pa so predhodne prijave.

Če ostanete samozaposleni manj kot leto dni, morate sorazmerni del subvencije za samozaposlitev ob upoštevanju dolžine samozaposlitve vrniti. Neuspešen podjetnik se lahko znova prijavi v evidenco brezposelnih oseb na zavodu in je upravičen do denarnega nadomestila (če je v času samozaposlitve plačeval prispevke za socialno zavarovanje).

Dogodek je tokrat prvič razdeljen v tri sklope. Skupno pričakujejo do 250 ljudi, so nam povedali na Zavodu mladi podjetnik. Zanimanje med ljudmi je precejšnje, pojasnjujejo in dodajajo, da največkrat in najbolj sprašujejo o subvencijah, višini davka ter o tem, kje lahko ustanovijo podjetje.

Z dveh let na eno
Za samozaposlitev oziroma subvencije za samozaposlitev vlada v zadnjih letih kar precejšnje zanimanje (zavod za zaposlovanje v okviru spodbujanja podjetništva nudi pomoč pri samozaposlitvi in subvencije za samozaposlitev). V tem letu se je sicer z dvigom minimalne plače za 102 evra na 562 evrov neto za samozaposlene podražilo plačevanje mesečnih prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Posamezniki, ki bodo prejeli subvencijo, bodo po novem obvezani ostati samozaposleni le eno leto namesto dveh.

Minimalne prispevke za socialno varnost od najnižje zavarovalne osnove, ki je enaka minimalni plači, je novembra lani plačevalo 27.512 samostojnih podjetnikov (dobrih 37 odstotkov).

Podjetniški začetki
Ko posamezniku zavod po izpolnitvi zahtevanih pogojev odobri subvencijo, samozaposlena oseba posreduje zahtevek za izplačilo sredstev subvencije v višini 4.500 evrov. Izplačana subvencija samostojnega podjetnika je obdavčena z dohodnino, kot dohodek iz dejavnosti. Obdavčitev je odvisna od načina ugotavljanja davčne osnove.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.