Slovenija
5441 ogledov

Podkupovalna afera: Tako dolgo zavlačevali, da se je zgodilo tole

klinični center, bolnišnica, zdravniki Anže Petkovšek
Čeprav je obtožnica v največji korupcijski aferi v zdravstvu zaradi domnevnih podkupnin pri nakupu medicinske opreme pravnomočna in se bodo sredi maja začeli predobravnavni naroki, se najmanj štirim od skupno 15 obtoženih ni treba bati roke pravice. Najmanj štiri domnevna kazniva dejanja bodo namreč zastarala, je poročal Radio Slovenija.

Hišne preiskave so kriminalisti opravljali decembra 2013, obtožnica pa je postala pravnomočna prejšnji mesec. Očitno pa bodo nekatera domnevna kazniva dejanja v kratkem zastarala. Tako se sodni postopek sploh ne bo začel za Moniko Sonc, Martina Tadiča in Primoža Matelo. Zastaranje naj bi nastopilo še ta mesec.

Ker je skupno obtoženih 15 oseb, bo predobravnavnih narokov več. Med obtoženimi korupcije so predstojnik ljubljanske ortopedije Vane Antolič, vodja lekarne v Valdoltri Nataša Faganeli, ortoped iz Valdoltre Robert Cirman in ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič.

Sojenje očitno čaka tudi intervencijskega nevroradiologa iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Zorana Miloševića in radiologa iz UKC Maribor Jožefa Matelo.

Pred sodnike bodo morali tudi travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, nekdanji vodja ortopedije v tej bolnišnici Samo Karel Fokter in Rok Vengust z ljubljanske ortopedske klinike.

Obtožena pravna oseba je podjetje Advanta, prodaja medicinskih pripomočkov. Na dobaviteljski strani sta med obtoženimi Darko Žafran in Jana Šturm, je še poročal Radio Slovenija.

Specializirano državno tožilstvo je obtožnico zoper 15 fizičnih in eno pravno osebo na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo 6. avgusta 2018. Ključni očitek iz obtožnice je, da so zdravniki na svoje osebne račune doma in v tujini prejeli denar, kot protiuslugo pa še naprej naročali material pri določenem dobavitelju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Silva Drevensek 12:08 04.april 2019.

    naše zdravstvo, ni človeka ki bi to rešil sama lopovščina jih je za to pa smo tam kjer pač smo

  • borut08 21:23 03.april 2019.

    Drzava nacrtno zavlacije ali kako drudace poskrbi,da se lopovskim elitam nic ne zgodi,ce sploh pride do razkritja zato pa skrbi policija,ki z ustrahovanjem,izsiljevanjem,mascevanjem itd.poskrbi,da se o necednih poslih ne govori in je del kriminalne zdruzbe in del problema in ne resitev.

  • McClain 20:35 03.april 2019.

    sam eden še naj reče da ni n ajvečja svinjarija in korupcija prav v sodstvu. ker taki teleti ob vseh teh šolah ne morejo bit, torej ostane samo še eno.