Slovenija
28 ogledov

Pogajanja "vlivajo upanje"

Parafiranje pogodbe Anže Petkovšek
Vlada in sindikalni pogajalci so govorili predvsem o členu, ki zadeva preveč izplačane plače. Pogajanja so se nekoliko premaknila in sindikatom "vlivajo upanje".

Glavni vladni pogajalec Gregor Virant je pojasnil, da bo vlada za 3.a člen pripravila nov predlog, ki bo javnim uslužbencem za vračanje presežka plač omogočil določene olajšave. Po novem bi imeli tisti javni uslužbenci, ki so se "v tej situaciji" znašli pred uveljavitvijo predvidene novele - zlasti v obdobju prehoda na nov plačni sistem - nekoliko večje olajšave, medtem ko bi za morebitne napake v prihodnje veljal "strožji režim" oziroma bi se vračalo več, pravi Virant. O podrobnostih še ni želel govoriti.

Vračali bi le v primeru napake pri izračunu

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je v izjavi za STA poudaril, da se pri 3. a členu vendarle zdi, da so se "nekoliko premaknili od izhodiščnih pogajalskih stališč". Po njegovih besedah namreč izkupiček današnjih pogajanj sindikatom "vliva upanje", da bi lahko tudi pri vračanjih za nazaj uveljavili po njihovem mnenju edino pravo rešitev: da delavci ne bi nosili stroškov napak delodajalcev.

Po mnenju konfederacije bi se torej preveč izplačane plače vračale le v primeru, kjer je prišlo do napake pri izračunu in ne tam, kjer je plačo napačno določil delodajalec. Kot pravi Štrukelj, jasnega odgovora vlade na ta predlog še ni, a sam verjame, da bo kompromis možen.

Brez sprememb pri obračunu potnih stroškov

Pogajalci so spregovorili tudi o kvorumu za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor, a možnosti za dogovor ostajajo majhne. Sindikati bodo poskusili oblikovati usklajen predlog, je povedal Virant in dodal, da je vlada odprta za različne rešitve.

Medtem je že skoraj gotovo, da sprememb pri sistemu obračunavanja potnih stroškov sploh ne bo. Bodo pa pogajalci, kot kaže, na željo sindikatov prihodnjič znova odprli vprašanje ovrednotenja pripravljenosti na delo izven kraja bivanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.