Slovenija
86 ogledov

Pogreb Gorenja Tiki

1/15
Žurnal24 main
Okoli tristo delavcev Gorenja Tiki, ki svojo proizvodnjo seli v Srbijo, se bo na spominski slovesnosti ob 14. uri poslovilo od svojih delovnih mest.

"Gre predvsem za začudenje, presenečenje, da se je nekdo odločil zapreti zdravo tovarno," pred napovedano spominsko slovesnostjo ob zaprtju proizvodnje v Gorenju Tiki pravi Zlatko Hernčič, sekretar ljubljanske regijske organizacije Sindikata kovinske in elektro industrije (SKEI). "Akt, ki je legitimen, v duhu svobodnega trga, pomeni selitev tovarne na jug, kjer je izkoriščanje mnogo lažje."

V sindikatu so sicer ogorčeni tudi nad neodzivom vlade na peticijo delavcev, ki se jim zdi nerazumljivo zapiranje zdrave tovarne, pri čemer je prav Gorenje, kot poudarja Hernčič, dobilo precejšen del državnega kolača za ohranjanje delovnih mest kot ukrepa vlade v gospodarski krizi. Še bolj nezaslišano se jim zdi dejstvo, da je uprava podjetja dolgo govorila, da selitev dela proizvodnje v Srbijo na delovna mesta v Ljubljani ne bo vplivala.

Vodstvu nezaželeni
Na spominski slovesnosti, na kateri po njegovih besedah ni pričakovati nobenih incidentov, se bodo delavci poslovili od tovarne in svojih delovnih mest. Kot pravi Hernčič, je dogodek vodstvu nezaželen, zato so delavce zadnji delovni dan poslali na prisilni kolektivni dopust. Po njegovih besedah naj bi jim tudi grozili z izgubo dodatka na odpravnino.

Za odziv na današnjo napovedano slovesnost smo povprašali tudi v Gorenje TIKI, a odgovora do zdaj še nismo prejeli. Direktor podjetja in likvidacijski upravitelj družbe Dušan Goršek je ob odločitvi za zaprtje obrata v Sloveniji junija letos pojasnil, da proizvodnja grelnikov upada že od lani, prodaja pa se je med letoma 2008 in 2010 zmanjšala za 40 odstotkov. Zaradi krize po njegovih besedah v podjetju niso videli možnosti dolgoročnega pozitivnega poslovanja, racionalizacijo stroškov pa je po njegovih besedah omejila tudi uvedba minimalne plače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.