Slovenija
20 ogledov

Pojav bo motila polna luna

Meteorski dež Perzeidov EPA
V noči na soboto meteorski dež. Če hočete videti več zvezdnih utrinkov, pojdite iz mesta na čim temnejši kraj z odprtim horizontom.

Astronomski pojav meteorski dež Perzeidov, ki ga je mogoče opazovati vsako leto od 23. julija do 22. avgusta, bo dosegel vrhunec v današnji noči, ko bo mogoče videti od 60 do 90 zvezdnih utrinkov na uro. "Vidni bodo vso noč, njihova frekvenca pa bo nekoliko večja v drugi polovici noči," pravi Igor Žiberna, predsednik Astronomskega društva Orion. "A opazovanje bo letos precej okrnjeno, naravno predstavo bo motila svetloba polne lune," dodaja. Vremenska napoved je dokaj ugodna, saj bo noč precej jasna.

Vsem, ki jo želijo izkoristiti za opazovanje pojava, Žiberna svetuje, naj se zaradi svetlobnega onesnaževanja umaknejo iz mesta in izberejo čim temnejšo lokacijo z odprtim horizontom. "Najboljši kraj za opazovanje je daleč stran od mest in umetnih luči, pojav pa si je najbolje ogledati s prostim očesom," dodaja.

Perzeidi, Leonidi in Geminidi

Meteorski dež povzročajo ostanki kometa Swift-Tuttle, ki jih pušča za seboj na svoji poti. "Ko Zemlja prečka orbito kometa, prečka tudi ta lebdeča telesa, ki ob kontaktu z zemljino atmosfero zažarijo in jih vidimo kot meteorski roj," pojav opisuje Žiberna in pojasnjuje, da meteorskemu roju Perzeidov, ki mu pravimo tudi solze svetega Lovrenca, konkurirata vsaj še dva druga: Leonidi in Geminidi.

Leonidi dosežejo vrhunec 17. novembra, a so precej muhasti. "Kakšno leto znajo razočarati, kakšno leto pa lahko opazimo celo sto zvezdnih utrinkov na uro," pojasnjuje. Geminidi dosežejo vrhunec 14. decembra s povprečnim številom 120 utrinkov na uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.