Slovenija
23 ogledov

Poleg fakultet še politehnike

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
V Sloveniji naj bi poleg fakultet uvedli še tako imenovane politehnike, ki bodo izvajale strokovne študije na 1. in 2. bolonjski stopnji.

To predvideva osnutek nacionalnega programa visokega šolstva 2011-2020, ki ga je danes v javno razpravo poslal minister za visoko šolstvo Gregor Golobič.

Politehnike imajo mnoge evropske države. Medtem ko so fakultete usmerjene bolj v raziskovanje, se politehnike osredotočajo predvsem na poklicne in strokovne predmete s poudarkom na uporabnih spretnostih.

Osnutek nacionalnega programa za visoko šolstvo predvideva tudi dostopnost študija vsem državljanom, ne glede na življenjsko obdobje.

Po besedah Golobica želijo, da izgine vtis, da je slovensko visoko šolstvo "socialna služba", kot ga je nekoč poimenoval Jože Mencinger. Vztrajajo, da bo študij ostal brez šolnin na 1. bolonjski stopnji, pričakujejo pa večjo odgovornost, ki naj bi prinesla hitrejše dokončanje študija.

Javna razprava o osnutku bo trajala do 20. oktobra, do takrat pa ministrstvo načrtuje vsaj 12 srečanj z različnimi interesnimi skupinami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.