Slovenija
4606 ogledov

Organizacijska katastrofa: V Stožicah je manjkala kar tretjina varnostnikov

policija stožice olimpija reka igredi spremstvo navijačev
1/6
PU Ljubljana
Včeraj  je na stadionu Stožice v Ljubljani potekala nogometna tekma med NK Olimpija in HNK Rijeka, ki so jo morali za pol ure prekiniti zaradi izgredov hrvaških navijačev.

Pred samo nogometno tekmo so organizirane navijaške skupine v bližini stadiona želele obračunati med sabo, pri čemer so metali različne predmete in uporabljali pirotehniko. Policisti posebne enote policije so s posredovanjem preprečili fizični obračun. Ker drugače ni bilo mogoče zagotoviti javnega reda in miru, so uporabili tudi različna prisilna sredstva.

"Med posredovanjem je bila ena oseba zaradi kršitve javnega reda in miru in neupoštevanja ukazov policistov pridržana. Zoper državljana Hrvaške je bil uveden prekrškovni postopek, prav tako bo zoper njega podana kazenska ovadba zaradi poškodovanja notranjosti intervencijskega službenega vozila, s katerim so ga odpeljali v pridržanje," so sporočili s policije.

Med samo nogometno tekmo so se na tribunah gostujočih navijačev dogajale množične kršitve javnega reda in miru: "Navijači so uporabljali tudi močnejšo pirotehniko, na igrišče metali bakle, lomili stole, jih metali proti policistom in jih zažigali."

NK Olimpija - HNK Rijeka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Organizator se je zaradi zagotovitve varnosti odločil, da izprazni tribuno gostujočih navijačev, zato jih je po zvočnikih pozval, naj stadion zapustijo, kar so tudi storili. "Policisti posebne enote policije so zagotovili praznjenje tribun in spremstvo gostujočih navijačev do njihovih vozil in nato izven območja Ljubljane. Med varovanjem je bilo sedem policistov lažje poškodovanih. Zbiranje obvestil in ugotavljanje storilcev kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, še poteka," so še sporočili s policije.

Pri varovanju nogometne tekme so policisti tudi ugotovili, da organizator ni izvedel vseh ukrepov, ki so mu bili določeni v dovoljenju za izvedbo prireditve. Prav tako je pristojni inšpektorat ugotovil, da je manjkala kar ena tretjina v dovoljenju določenega števila varnostnikov. Policisti z zbiranjem obvestil v zvezi kršitev Zakona o javnih zbiranjih še nadaljujejo in bodo po vseh ugotovitvah zoper organizatorja izvedli ustrezen ukrep.

NK Olimpija - HNK Rijeka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 

Komentarjev 4
  • sandi76 11:11 30.avgust 2024.

    Takoj ukinit ta "šport" ki se mu reče nogomet, v bistvu pa je samo poligon za divjanje huliganov in vandalov, narod pa vse to plačuje !

  • nostradamus 10:56 30.avgust 2024.

    90% odgovornosti nosi varnostna sluzba kot prvo pregled pred samim vstopom na stadion povrsno opravljen kot drugo obcutno premalo varnostnikov glede na videno premahjhna tampon cona da so bakle lahko dosegle navadne navijace sicer je pa to nekako pravilo pri ...prikaži več organizaciji dogodkov z manjsim stevilom varnostnikov je tudi racun manjsi a vse dokler se kaj ne zgodi

  • izy25 10:56 30.avgust 2024.

    Takim varnostnim službam je potrebno odvzeti licenco takoj.