Slovenija
7277 ogledov

Policisti sporočajo Hojsu: "Ne dovolimo neupravičenega blatenja"

Protest na Prešernovem trgu Facebook
"Ne dovolimo neupravičenega blatenja našega dela! Nikomur!" ministru za notranje zadeve in generalnemu direktorju policije sporoča Sindikat policistov Slovenije.

Potem ko je generalni direktor policije Anton Olaj odredil nadzor nad delom Policijske uprave Ljubljana v zvezi z varovanjem petkovega neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani, so se oglasili v Sindikatu policistov Slovenije. Nadzor je odredil, ker so bili v javnosti izraženi dvomi in vprašanja glede nepristranskega delovanja policije v času shoda ter ker je bilo iz poročila PU Ljubljana in ogleda video dostopnega materiala iz družbenega omrežja "ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije". 

Po tem, ko so iz Policijskega sindikata Slovenije so sporočili, da ne razpolagajo z informacijami, da bi policisti pri varovanju javnega shoda delovalni nezakonito ali nestrokovno, so se odzvali tudi v Sindikatu policistov Slovenije. Na svoji Facebook strani je sindikat objavil posnetek, "ki lahko v trenutku razblini njune dvome", so zapisali. "Verjamemo, da bodo posnetki videokamer, ki so jih nosili policisti, še bolj nazorne! Ne dovolimo neupravičenega blatenja našega dela! Nikomur!"

V sindikatu izpostavljajo, da je iz objavljenega posnetka razviden prihod skupine rumenih jopičev, kot tudi dejstvo, da se je policija postavila med obe skupini, da bi preprečila kršitev javnega reda in miru. Iz posnetka je po njihovem prepričanju razvidno, da policija ni intervenirala po navodilu Jaše Jenulla in da je ukrepala šele, ko se je pričela kršitev javnega reda in miru na desni strani spomenika. 

"Vidna sta oba kršitelja, ki sta začela s kršitvijo. Policisti so ukrepali strokovno, zakonito in učinkovito," so zapisali. "Potrebno je ločiti pravico do mirnega izražanja mnenj, ki ga je policija zagotovila obema skupinama s postavitvijo kordona ter ukrepanjem zaradi kršenja javnega reda in miru." Iz posnetka je razvidno tudi, da je policija skupino odstranila šele po pričetku kršitve s strani njenih članov. 

protest 25 junij | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Janša napovedal preiskavo

Da je "incident na Prešernovem trgu" treba preiskati, je že v soboto na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. "Kam pridemo, če bo že kar sin državnega tožilca ukazoval policiji?" je dodal premier.

Notranji minister Aleš Hojs pričakuje, da bo nadzor pokazal objektivna dejstva. Nadzor mora dati odgovor na to, ali je policija reagirala, preden jo je usmeril Jenull, ali šele potem, kar bi bilo po besedah Hojsa "za policijo nesprejemljivo". Preiskava naj bi pokazala tudi, ali je policija v postopkih z rumenimi jopiči ravnala skladno s svojimi pooblastili. 

Po podatkih policije se je na petkovem neprijavljenem shodu na Prešernovem trgu zbralo okoli 9000 ljudi, policisti pa so ugotovili 14 kršitev zakona o javnem redu in miru. Zaradi kršitve zakona o javnih zbiranjih pa vodijo postopek zoper organizatorja, so v soboto sporočili iz PU Ljubljana.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:36 29.junij 2021.

    Policaji uprite se vašim najvišjim nadrejenim, stopite na stran ljudstva, pa da vidimo če bo potem ubogi zafrustrirani Hojsek še tako korajžen.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 21:57 29.junij 2021.

    Ta sindikat je sramota demokratične države!! Ko so policiste na protestih brcali levaki,ki so protestirali in metali petarde v policijske konje se sindikat ni oglasil!! Naj mi kdo razloži kako je v demokratični državi možno,da se nekatere preprosto odstrani z ...prikaži večz javne površine?? Pokažite mi zakon po katerem je določeni prostor rezerviran za Junala in njegove lenuhe?? In sindikat zagovarja to nedemokratično ravnanje policistov!! Junal pa ni noben nadrejeni v policiji!?

  • kapibara 21:23 29.junij 2021.

    Prepucavanje enih drugih.. Ampak res: Od kdaj policija intervenira na klic ćivila..?? Govorim o dotićnem dogodku