Slovenija
21 ogledov

Policisti začeli poostren nadzor

Danes bodo policisti opravljali meritve hitrosti z radarjem na relaciji Gornja R
1/2
Žurnal24 main
Za policiste s PU Ljubljana je začetek tedna mobilnosti pomenil predvsem povečanje nadzora nad vozniki enoslednih vozil. Primož Kadunc: Vozniška kultura se ne izboljšuje, znanje je na nizkem nivoju.

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so letos zasegli že 440 vseh motornih vozil, od tega 75 enoslednih. Najpogostejša razloga za zaseg motorjev sta hitrost in neuporaba čelade. Do prometnih nesreč najpogosteje pride zaradi napačne smeri vožnje, hitrosti, nepravilnega prehitevanja in prekratke varnostne razdalje.

Nekako je prišlo do trenda, da si že vsakdo želi imeti motor in tudi ni več težko priti do njega.
Primož Kadunc, PU Ljubljana

Ravno motoristom je bil "posvečen" današnji prvi dan v sklopu Evropskega tedna mobilnosti. Policisti so namreč ob tej priložnosti poostreno spremljali hitrost in uporabo zaščitnih čelad voznikov enoslednih vozil.

Ne zavedajo se nevarnosti
"Vsekakor se premalo zavedajo, da so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, in če pride do nesreče, so po navadi najhuje poškodovani," nam je povedal Primož Kadunc, vodja Službe uniformirane policije na PU Ljubljana. Na vprašanje, ali se vozniška kultura, upoštevanje predpisov in uporaba čelade v zadnjih letih izboljšujejo, odgovarja: "Glede na to, da je na cestah vsako leto več enoslednih motornih vozil, lahko trdimo, da se ta kultura vsekakor ne izboljšuje. Ne zavedajo se predvsem nevarnosti, ki jih čakajo na cesti."

Več o današnjem dogajanju v sklopu tedna mobilnosti si lahko preberete še v člankih:
Parkiranje zastonj, vožnja ne
"Dejstvo je, da je avtomobilov preveč"

Tečaj varne vožnje ne bi škodil
Kot še pravi, je sicer motorno vozilo res dostopno večjemu številu ljudi, "kar se tiče znanja vožnje, pa lahko rečem, da je na zelo nizki ravni."

Aktivnosti PU Ljubljana v okviru Evropskega tedna mobilnosti:
16. september: poostren nadzor hitrosti in uporabe zaščitnih čelad voznikov enoslednih vozil
17. september: poostren nadzor nad nepravilnim parkiranjem in ustavljanjem na kolesarskih površinah
18. september: poostren nadzor hitrosti in kršitev enoslednih vozil
20. september: poostren nadzor nad nepravilnim parkiranjem na kolesarskih površinah in nad kršitvami kolesarjev
22. september: poostren nadzor prometa

Sicer pa je ravno danes Sindikat policistov pozval policiste po vsej državi, naj "pri kaznovalni politiki in pri izrekanju glob upoštevajo težak socialni položaj ljudi v teh težkih kriznih časih in da se v okviru zakonskih možnosti mesec dni namesto glob odločajo za izrek opozoril in opominov." Več na tej povezavi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.