Slovenija
14 ogledov

Popovič spet prodaja Luko

Mestna občina je četrta največja lastnica Luke Koper. Žurnal24 main
Koprska občina prodaja vse delnice v paketu in ne sprejema ponudb za manjšo količino od ponujene. Država je sporočila, da svojega deleža ne namerava povečevati.

Mestna občina Koper kot četrti največji lastnik namerava najboljšemu ponudniku prodati 3,335-odstotni lastniški delež Luke.

Na ministrstvu za promet so povedali, da država kot največji lastnik ne bo povečevala svojega deleža. Država trenutno obvladuje 51-odstotkov podjetja, prek deleža Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe pa je pod njenim nadzorom kar 67,24-odstotni delež v Luki Koper.

Odzivi
V Luki Koper so povedali, da odločitev lastnikov ne morejo komentirati, si pa želijo, da bo novi lastnik strateški partner, ki bo pripeljal nove posle.

Kritični so v mestnem odboru stranke Zares. "Boris Popovič s takim potezami in odnosom tudi kaže, da kot prvi nadzornik Luke Koper nima več zaupanja v podjetje, ki ga nadzoruje, saj ne verjame, da se bo vrednost delnice dvignila oziroma ima podatke o tem, kako globoko je Luka Koper zabredla," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kdo bo ponudil največ
O prispelih ponudbah bo odločala komisija za vodenje postopka prodaje delnic Luke Koper, ki bo občinskemu svetu predlagala sklenitev pogodbe s ponudnikom, ki bo ponudil najvišjo ceno za delnico i podpisal protikorupcijsko izjavo, ki je sestavni del ponudbene dokumentacije. O sklenitvi prodajne pogodbe s predlaganim ponudnikom bo odločal občinski svet na predlog komisije. Mestna občina Koper si ob tem pridržuje pravico, da ne sklene prodajne pogodbe z nobenim od ponudnikov.

Za naložbe v šole, vrtce in ceste
S kupnino za prodane delnice naj bi občina financirala zlasti naložbe na področju vrtcev in osnovnih šol, ki so opredeljene v načrtu razvojnih programov za obdobje med letoma 2009 in 2012, ter tudi za načrtovano ureditev ceste Zore Perello Godina in Piranske ceste. Koprska občina je tri odstotke Luke Koper že pred leti prodala Slovenski odškodninski družbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.