Slovenija
2 ogledov

Portugalci in Španci na nogah

Protesti Španija EPA
Španski in portugalski sindikati so za danes sklicali nove množične proteste proti varčevalnim ukrepom svojih vlad. V Španiji želijo doseči referendum o ukrepih, na Portugalskem pa se s protesti krepijo tudi politični pritiski na vlado Pedra Passosa Coelha.

Glavna portugalska opozicijska Socialistična stranka je namreč odrekla podporo varčevalnim ukrepom desnosredinske vlade Pedra Passosa Coelha in jih označila za "nemoralne". Socialisti so napovedali glasovanje proti predlogu proračuna za prihodnje leto in vložitev nezaupnice proti Coelhu.

Protesti proti varčevalnim ukrepom so na Portugalskem izbruhnili že v petek, za danes pa so napovedani novi. Okoli 47.000 tisoč ljudi je že potrdilo, da se bodo udeležili zborovanj v skupno 25 mestih v državi.

Toda portugalska vlada namerava vztrajati in napoveduje sprejem ukrepov tudi brez podpore opozicije. Namerava povečati davke na plače in kapitalske dobičke, znižati pokojnine in odprodati več državnega premoženja. Namerava tudi povišati socialne prispevke delavcev, medtem ko namerava znižati prispevke delodajalcev.

Ne želijo popustiti pod pritiski

Tudi španska konservativna vlada Mariana Rajoya ne namerava popustiti pod pritiski protestnikov. Ti želijo doseči referendum o vladnih ukrepih, za katere pravijo, da so v nasprotju s tistim, kar je Rajoy obljubljal pred lanskimi volitvami.

Rajoy si sicer popuščanj sploh ne more privoščiti. Statistika je namreč kljub varčevalnim ukrepom neusmiljena; v petek je poročilo španske centralne banke pokazalo, da je španski javni dolg dosegel nov rekord, kar vzbuja vse več ugibanj, da bo reševanje potrebovala celotna državna blagajna, ne le nasedle banke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.