Slovenija
45 ogledov

Pošiljajo jih v Avstrijo in Nemčijo

Gradbišče Shutterstock
Podatki. Manj gradbenih del pri nas, a večje povpraševanje po gradbincih.

Razmere. V tretjem četrtletju letos je bilo pri nas predvidenih za dva odstotka manj gradenj stavb kot v enakem obdobju lani, obsegale pa naj bi skoraj 17 odstotkov manj kvadratnih metrov. Vrednost gradbenih del na stavbah je upadla za dobrih 16 odstotkov.

Spopadamo se s kolapsom gradbeništva in drastičnim padcem zasebne potrošnje, hkrati pa je po podatkih statistikov stopnja prostih delovnih mest v tretjem četrtletju najvišja prav v gradbeništvu. Kje torej delajo gradbinci?

Agencijski poslovni model

“V Avstriji in Nemčiji. Če se v nedeljo zapeljete po avtocesti, lahko vidite, koliko se jih vozi sem in tja. Soočamo se s spremenjenim načinom poslovnega modela – agencijskega. Kratkoročnega zaposlovanja za določen čas v dejavnostih, ki so ciklične, je izjemno veliko,” ocenjuje ekonomist Janez Prašnikar.

Na zavodu za zaposlovanje pravijo, da je največ zanimanja za delo v tujini za Avstrijo, kjer je med najbolj iskanimi profili tudi delavec v gradbeništvu. V Nemčiji se spopadajo s pravim gradbenim bumom. “Ob nizkih bančnih obrestnih merah je investicij v nepremičnine veliko, čez tri leta bi se lahko tudi v Nemčiji zgodil pok nepremičninskega balona,” ocenjuje Joachim Scheide z inštituta za svetovno gospodarstvo.

Pozor, prispevki

Gradbinci se na začasno delo v Avstrijo vozijo tudi z Obale, kjer jih zbira posrednik iz Izole. “Opozorili pa so me, naj bom previden; pogosto se namreč zgodi, da ta posredniška podjetja ne plačujejo prispevkov. Delal bom do novega leta, potem pa bom videl,” pravi eden od delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.