Slovenija
1121 ogledov

Poslanci o vračanju pokojnin na plenarni seji

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, poslanci, drzavni zbor, izredna Anže Petkovšek
Poslanke in poslanci bodo v nadaljevanju majskega zasedanja obravnavali predlog zakona, ki bo določil način povrnitve zaradi varčevalnega zakona premalo izplačanih pokojnin. Po predlogu bodo neizplačani del pokojnin na enak način vrnili tako tistim, ki so se pritožili, kot tistim, ki se niso.

Predlog tehničnega zakona je nastal na podlagi odločitve ustavnega sodišča marca letos, ki je del 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ spoznalo za neustavnega. Gre za določbe, po katerih so se znižale tiste pokojnine, za katere izplačilo delno ali v celoti zagotavlja proračun.

Predlagani zakon pri teh določbah predvideva vzpostavitev stanja, kot je bilo pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ maja lani. Ta je namreč znižal pokojnino približno 26 tisoč upokojencem. Vrnjen bo celotni znesek, ki ni bil izplačan. A zaradi ekonomskega položaja države bo neizplačani znesek vrnjen v dveh obrokih: 20 odstotkov junija letos, 80 odstotkov pa maja prihodnje leto.

V ta namen bo letos treba zagotoviti 5,7 milijona evrov, večino sredstev, torej 22,8 milijona evrov, pa prihodnje leto. Vračilo je predvideno v nominalnem znesku. Če so posamezni upokojenci na podlagi znižane pokojnine pridobili pravico do letnega dodatka, bo opravljen poračun za nazaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.