Slovenija
488 ogledov

Poštarji bentijo, s pismom so se obrnili na ministra Mesca

Poštar Klemen Razinger
Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ) opozarja na težke delovne razmere, v katerih poleti delajo zaposleni na Pošti Slovenije. Pismonoše namreč dostavo opravljajo v vročini, poslovodstvo pa navodil za delo kljub večkratnim pozivom še ni spremenilo. Na pomoč so zato pozvali ministra za delo Luko Mesca in Inšpektorat RS za delo.

Kot sta v javnem pismu, naslovljenem na Mesca in inšpektorat, zapisali generalna sekretarka SDPZ Saška Kiara Kumer in predsednica sindikalne konference SDPZ na Pošti Slovenije Majda Stubelj, v poslovodstvu Pošte kljub pozivom sindikata, ki trajajo že od lanskega leta, še niso spremenili navodil za delo v visokih in nizkih temperaturah.

Sindikalistki sta pojasnili, da je bil prvi sestanek na to temo v podjetju junija lani, nov poziv so delodajalcu poslali junija letos, v začetku julija pa so od vodilnih prejeli odgovor, da je osnutek navodila pripravljen in bo obravnavan na skupnem sestanku septembra. "Pozvali smo delodajalca, naj spremeni navodila takoj, vendar do danes nismo prejel odgovora," sta zapisali Kumer in Stubelj.

"Pomembno je, da se zavedamo, da imamo v dostavi starejše delavce, med njimi tudi ženske in invalide, ki v teh vročih dneh dostavo opravljajo peš ali s kolesom," sta opozorili.

"Žalostno je, da delodajalec letos ni pripravil niti obvestila v okrožnici, temveč je le poslal stara navodila in vodje pošt pozval, naj jih izobesijo na oglasne deske, če jih še nimajo," sta nadaljevali.

Lani je delodajalec v okrožnici po njunih besedah sicer objavil strnjena navodila za delo v vročini, letos pa ni naredil niti tega. Prav tako ni poskrbel za vodo, saj da so bile pismonošem dane promocijske stekleničke. "Te so pollitrske, medtem ko so pismonoše na terenu povprečno šest ur. Kje naj si točijo vodo, če je je treba popiti vsaj tri litre na dan?" se sprašujeta sindikalistki.

V SDPZ, ki sodi pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), želijo, da se zaposlenim na Pošti omogoči prilagoditev delovnega časa (zgodnejši prihod), odmore med delovnim časom, zagotovitev hlajenih prostorov, hladne napitke ipd. "Menimo, da trenutni ukrepi niso zadostni in ne zagotavljajo varnega in zdravega okolja za poštne delavce," je zapisano v pismu.

Kumer in Stubelj od ministrstva za delo in inšpektorata pričakujeta, da bosta vplivala na poslovodstvo Pošte, ki je v 100-odstotni državni lasti, da vo čim prej sprejelo potrebne ukrepe za izboljšanje delovnih pogojev zaposlenih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 13:27 01.avgust 2024.

    Spet benti sindikat s političnim pridihom..Vsem je jasno in nerazumljivo, da je večino njihovega dela raznašanje oglasov. Cene drugih storitev pa so itak višje kot jih zaračunava konkurenca. Delo tistih za pultom pa je nagrajevano več kot tistih raznašalcev na ...prikaži veča terenu, kar je absurd..

  • Avatar Leon
    Leon 12:33 01.avgust 2024.

    Zakaj se ne obrnete na Sonce ? Kaj vam je mesec kriv ,če se ne postavite proti vašim sindikatom ,ki vas vlečejo za nos . Zmanjšanje delovnih dni(sobota zaprto) je povzročilo manjše število zaposlenih ob enakem številu pošiljk ! Pojdite ...prikaži več do Kokota ,ki je zadolžil Pošto in sedaj želi še odpravnino ! https://n1info.si/novice/slovenija/tomaz-kokot-zaradi-razresitve-z-vrha-poste-slovenije-zahteva-tudi-odskodnino/