Slovenija
11394 ogledov

Potok odnesel most, gorela hiša, skavte so pospremili na varno

neurje nevihta poplave Profimedia
Neurje in močni nalivi so v petek pozno zvečer na Gorenjskem povzročili kar nekaj težav.

Z bohinjskih gora so reševali skupino petih nemških skavtov, ki je obtičala zaradi vremena. V vasi Kokra v preddvorski občini pa so na varno pospremili 47 skavtov. Zalitih je bilo tudi nekaj hiš, škodo pa so povzročale tudi strele.

Poveljnik civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid je za STA povedal, da je za njimi pestra noč. "Nekaj je bilo zalitih hiš, imeli pa smo tudi dva umika skavtov, in sicer enega v Bohinju in enega na območju Preddvora. V Preddvoru je zasulo tudi regionalno cesto Kranj-Jezersko," je dejal in dodal, da so gasilci in pristojne službe na delu ter odpravljajo posledice neurja.

V vasi Kokra v preddvorski občini je narasel potok odnesel most in poplavil več objektov, vendar odprava posledic v nočnem času ni bila mogoča, zato gasilci nadaljujejo aktivnosti danes. Že ponoči pa so preddvorski prostovoljni gasilci pospremili 47 belgijskih skavtov s tabora v Kokri do hotela, kjer bodo počakali, da se bodo lahko vrnili.

Na območju Bohinja so medtem tamkajšnji gorski reševalci okoli 22. ure posredovali na grebenu Vratca - Vogel, kjer so reševali pet mladoletnih skavtov, ki so obtičali zaradi slabega vremena. Podhlajene skavte so oskrbeli in pospremili do terenskih vozil, s katerimi so jih prepeljali v dolino, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Prav tako na območju Bohinja v Stari Fužini je zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša. Zagorel je en del pročelja in del ostrešja. Na območju občine Cerklje na Gorenjskem pa je meteorna voda zalila kleti treh objektov. Prostovoljni gasilci iz Cerkelj, Zgornjega Brnika, Lahovč in Zaloga pri Cerkljah so vodo izčrpali.

Fotografija je simbolična.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • herman3 14:46 20.julij 2024.

    Mene zanima, kdo je dal gradbeno dovoljenje za te hiše, tako blizu vode?

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 12:52 20.julij 2024.

    A niso skavti trenirani za tako vreme? Katolibanske skavte pa naj bi sam buh varoval!

  • Avatar Leon
    Leon 09:20 20.julij 2024.

    Kdo bo zdaj krivec za nastalo stanje ko je vlada na dopustu ?