Slovenija
446 ogledov

Požar na Krasu ponoči omejili, razmere pod nadzorom

Požar Kras Uprava RS za zaščito in reševanje
Velik požar, ki je v četrtek izbruhnil na Krasu, so gasilci ponoči uspeli obkrožiti in je zdaj omejen.

Kot so sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko, je po besedah nočnega vodje intervencije Borisa Peternelja, ogenj pod nadzorom. Požar še ni v celoti pogašen. "Z ekipami smo požarišče obkrožili in zadeve spravili pod kontrolo. Požar še ni pogašen, na določenih delih se še pojavlja tlenje materiala," je dejal Peternelj za STA.

Trenutno izvajajo menjavo ekipe, ki bo zadolžena za čiščenje robu požarišča in končno gašenje z upanjem, da uspejo požar danes do konca dne sanirati. To bo sicer odvisno tudi od vremena, je opozoril Peternelj. Na teren tudi danes prihajajo letalske sile, ki bodo nadaljevale gašenje.

Kot je še povedal Peternelj, trenutno ni videti odprtih žarišč in odprtih plamenov. Po njegovi oceni sicer trenutno gori še na okrog 100 hektarjih površin.

Ponoči na delu več kot 400 gasilcev

Iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko so zjutraj sporočili, da je pri nočnem gašenju in obvladovanju požara sodelovalo več kot 400 gasilcev, v veliko pomoč pa jim je bil tudi brezpilotni letalnik, s katerim so nadzorovali goreče območje.

Posamezna žarišča se sicer pojavljajo tudi še zaradi vetra, ki je že v četrtek oteževal gašenje, a je ta proti jutru izgubljal na moči.

Za gašenje požara so tokrat prvič uporabili tudi nova letala za gašenje air tractor. Vlada jih je kupila po katastrofalnem požaru, ki je pred dvema letoma divjal v neposredni bližini tokratnega in uničil ogromne površine na goriškem Krasu.

Območje bo danes obiskal tudi predsednik vlade Robert Golob.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:32 19.julij 2024.

    Sedaj boste pa ves teden pisali da je požar pod nadzorom , pa bo vsak dan gorelo....Pogasil bo sobotni dež, če bo...

  • Avatar Leon
    Leon 07:38 19.julij 2024.

    V medijih je zapisano ,da ne gre za požig ,vendar vzroka še niso ugotovili ? Tipično slovenceljstvo .

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:24 19.julij 2024.

    Evo pa se je splačalo kupiti aviotraktorje,takoj je vse pod nadzorom