Slovenija
1741 ogledov

Požar na Krasu: V bližini gasilcev eksplodirala granata

požar Kras
1/4
PU Koper
Na Krasu divjata dva požara, ki sta zajela okoli 120 hektarjev površin.

Dopoldne, nekaj pred 10. uro, je zagorelo na Krasu. Na terenu je trenutno 70 enot iz severnoprimorske in kraške gasilske regije. To pomeni, da se s požarom trenutno bori več kot 200 gasilcev. Poleg njih so na terenu tudi druge službe sistema zaščite in reševanja. Pri gašenju pomagata oba air tractorja, ki vodo za gašenje zajemata iz Tržaškega zaliva, v zraku pa sta tudi dva helikopterja Slovenske vojske. Aktiviran je bil Državni načrt zaščite in reševanja ob požaru v naravnem okolju.

Vodja intervencije Simon Vendramin je dejal, da gre za dva požara. "Gre za obsežen požar, ki je po podatkih Zavoda za gozdove do 12. ure zajel približno 120 hektarjev gozdnih površin. Dejansko imamo dva požara, ki sta ločena, se pravi, mogoče je bil nek preskok, vrh samega Trstelja, okrog radijske infrastrukture in pa ozadje."

Naselja niso ogrožena

Gasilci bodo skušali danes požar omejiti. Skrbi jim povzroča burja, saj je napovedano, da se bo okrepila. Vendramin pričakuje, da bo intervencija trajala vsaj še nekaj dni, saj bo glede na trenutne razmere treba zagotavljati gasilsko stražo. 

Naselja v bližini požara v tem trenutku niso ogrožena. Ogrožena je bila koča na Trstelju in infrastruktura na Trstelju. Na varno so spravili tudi trop ovac. Podali so zahtevo za izklop lokalnega elektroomrežja, čakajo pa tudi še na izklop meddržavnega visokonapetostnega 400 kV elektro omrežja Redipuglia-Divača. Gre za varnostni ukrep zaradi gašenja. 

Eksplodirala granata

V Lipi je v bližini gasilcev eksplodirala 75 mm topovska granata iz 1. svetovne vojne. Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič je za Radio Robin povedal: "Eksplozija se je zgodila približno 150 metrov iz te razdalje, verjetno je eksplodirala 75 mm topovska granata, vendar bomo stanje ugotovili šele jutri, ko bomo naredili ogled, če bo sploh mogoče iti zraven."

Za zdaj ni znano, ali je bil požar podtaknjen ali je šlo za naravni proces, je za omenjeni radio dejal komensku župan Erik Modic

Požar na Krasu je izbruhnil dve leti po tem, ko je na Krasu divjal ogromen požar. Uprava RS za zaščito in reševanje je pred dvema dnevoma za območje Krasa razglasila veliko požarno ogroženost narave. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri_ 15:49 18.julij 2024.

    Je Šarec s gasilnim avtom in lučkami že na poti? Aja, on je na poti v Strasbourg...