Slovenija
5 ogledov

Poziv k ustavitvi nasilja

Nasilje v Ukrajini Reuters
Ministrstvo za zunanje zadeve na pogovor poklicalo veleposlanika Ukrajine.


Ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga vodi Karl Erjavec, je zaradi nasilja v Ukrajini, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 26 ljudi, na pogovor poklicalo ukrajinskega veleposlanika v Republiki Sloveniji Mikolo Kiričenka.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so izrazili globoko zaskrbljenost Slovenije nad razvojem dogodkov v državi in ostro obsodili nasilje med demonstranti in policijo. "Izraženo je bilo pričakovanje, da se bo oblast vzdržala vsakršne uporabe sile proti protestnikom, ki izvajajo z ustavo zagotovljeno pravico mirnega združevanja in izražanja mnenja, da bo uvedla preiskavo in da bodo odgovorni za nasilje ustrezno kaznovani."

Pozivi k ustavitvi nasilja prihajajo tudi od drugod po svetu. Podpredsednik ZDA Joseph Biden je Janukoviča pozval, naj umakne varnostne sile in pokaže največjo možno zadržanost. Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik François Hollande pa sta se po današnjem srečanju vlad obeh držav v Parizu skupaj zavzela za uvedbo sankcij proti Ukrajini. "Tisti, ki so odgovorni za ta dejanja, morajo vedeti, da bodo kaznovani," je po torkovem smrtonosnem nasilju v Kijevu poudaril Hollande. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je zaradi stopnjevanja nasilja v Ukrajini za četrtek sklicala izredni sestanek zunanjih ministrov držav EU.

Medtem je Rusija nasilne proteste v sosednji Ukrajini označila za poskus državnega udara. Po mnenju predsednika Vladimirja Putina odgovornost za dogajanje nosijo ekstremisti.

 

Komentarjev 1
  • depresija 21:48 19.februar 2014.

    Mislim, da leta 2014, sredi Evrope, v izgredih v enem dnevu, umre 26 ljudi.. Kam so nas prpelale politične elite?!!