Slovenija
220 ogledov

Pozor, odpoklicali sir, v njem so našli zelo nevarno bakterijo

Ovčji sir SARDO DOP MATURE UVHVVR
Nov odpoklic s slovenskih polic, tokrat gre za sir, v njem so našli zelo nevarno bakterijo.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega nadzora odvzela vzorec mlečnega izdelka, v katerem je uradni laboratorij potrdil prisotnost bakterije Listeria monocytogenes. "Potrošnikom svetujemo, da živila ne uživajo in ga vrnejo na mesto nakupa," so zapisali na spletni strani. Dodali so, da so izdelek odpoklicali.

Gre za ovčji sir Pecorino Sardo DOP maturo 300 g (lot: 24178; rok uporabe: 23. 12. 2024), dobavitelja Eurospin Italia S.p.A.. Izdelek se je prodajal na policah podjetja Eurospin Eko d.o.o.

Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila, piše na spletni strani NIJZ. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili. Ker je odporna na visoke temperature in sušenje, spada med najodpornejše nesporogene bakterije. Uničita jo kuhanje in pasterizacija, še piše na spletni strani NIJZ. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.