Slovenija
9 ogledov

Pozor pri čiščenju poplavljenih prostorov

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Poplave predstavljajo nevarnost predvsem za črevesne bolezni. Tudi pri čiščenju poplavljenih prostorov pozor, saj so lahko prizadeta dihala.

Poplavljene prostore je treba najprej prezračiti, opozarja Nina Pirnat z Inštituta za varovanje zdravja. "Tla, stene in predmete, ki so bili poplavljeni in zato onesnaženi z naplavinami, je treba najprej očistiti s čisto vodo. Pri tem si lahko pomagamo s plastično cevjo kot podaljškom na pipi, tako da lahko dosežemo in očistimo ves prostor. Onesnažene predmete pa mehansko očistimo s čisto vodo, čistili, krtačo za čiščenje," pojasnjuje Pirnatova. Očiščene prostore je treba znova temeljito prezračiti in nato ogreti, da se čim prej posušijo.

Živila, ki so bila v stiku z vodo, naj ljudje zavržejo. Tam, kjer so ostali brez elektrike, naj zamrznjena živila čim prej uporabijo, kar jim ne uspe porabiti, pa naj zavržejo.

Ljudje naj bodo tudi pozorni, da jedo zdravo in redno. Kot pravi Pirnatova, so v takšnih situacijah izpostavljeni psihičnim in fizičnim travmam, kar lahko vodi celo v podhranjenost. Zlasti naj bodo pozorne nosečnice, starejši in pa starši na otroke.

Predvsem pa naj bodo ljudje previdni na higieno, saj lahko hitro pride do okužb, zlasti črevesnih obolenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.