Slovenija
3648 ogledov

Pozor, razmere so lahko zelo nevarne. Arso razglasil rdeči alarm

Arso
Najhujše je pričakovati ponoči.

Agencija za okolje RS ( Arso) je izdala novo vremensko opozorilo, za jugozahodni del Slovenije že danes popoldne velja rdeči alarm.

Predvsem v slovenski Istri in na Obali svarijo pred obsežnejšimi poplavami. Ob močnejših nalivih bodo najprej narasli manjši vodotoki, ki se lahko razlijejo, nato še reke, ki bodo morda poplavile v večjem obsegu. Najhuje bo po pričakovanjih ponoči. Reke v porečju Vipave in na Notranjskem bodo poplavile na območjih pogostih poplav.

"Danes popoldne in predvsem ponoči bo območje slovenske Istre in predvsem Obale ter širšo Primorsko zajelo močno deževje z nalivi v pasovih," je na TV Slovenija pojasnil hidrolog Janez Polajnar. Po njegovem je sicer težko napovedati, kje natančno se bodo ti nalivi pojavili.

"Zaradi nedeljskih poplav je to (rdeče obarvano) območje še posebej ranljivo. V času teh nalivov bodo hitro naraščali in se razlivali hudourniški vodotoki, to so manjše reke v zaledju slovenske Istre. Na tem območju bodo za tem narasle še reke, in to na širšem območju ob običajnega. V sredo zjutraj bo namreč povišana gladina morja bo otežila odtok odvečne vode iz zaledja v morje, kar pomeni navjerjetnejše poplavljanje teh rek." Ob teh inteznivnih padavinah pa se ob teh razmočenih tleh sprožijo tudi novi zemeljski plazovi, je še dodal Polajnar. 

Pozor, razmere so lahko zelo nevarne

Rdeče opozorilo pomeni, da so razmere  lahko zelo nevarne. "V širšem območju je možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja. Seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe," se glasi omenjeno opozorilo. 

Severovzhod Slovenije je v tem času obarvan v oranžno, osrednji del pa v rumeno.

dezurni@zurnal24s.i

 

Komentarjev 2
  • pilgxasu 06:51 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • loyledni 19:45 08.december 2020.

    www︎.︎ifpls︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za seks