Slovenija
9486 ogledov

Arso izdal oranžno opozorilo: "Po potrebi bomo opozorilo zaostrili"

vreme naliv dež Profimedia
"Ob tako močnih padavinah, kljub trenutni suši, pričakujemo zelo hiter porast predvsem hudourniških vodotokov ter seveda meteornih voda. Situacija je potencialno nevarna, zato bomo po potrebi vremensko opozorilo zaostrili," pravijo na agenciji za okolje.

"Od zahoda se nam bliža višinska motnja, ki nas bo prešla v soboto čez dan in končala dolgotrajni vročinski val. Jutri pričakujemo obilne padavine, krajevno lahko v kratkem času pade zelo veliko dežja," pravijo na Agenciji RS za okolje. "Glavnino burnega vremenskega dogajanja pričakujemo predvsem ponoči ter jutri zjutraj in ponekod tudi še dopoldne. Nad večjim delom Slovenije se bo obnavljal sistem ploh in neviht, ki bo prinašal predvsem močne nalive. Težišče padavin bo sprva predvsem v severni polovici Slovenije, jutri zjutraj in dopoldne pa pričakujemo močne nalive tudi drugod. Vreme se bo jutri popoldne umirjalo."

"Obilne padavine bodo posledica zelo vlažne zračne mase in vetra, ki bo z višino spreminjal smer. Nad severnim Sredozemljem bo namreč nastal tudi plitek ciklon. Pri tleh bo pri nas pihal veter vzhodnih smeri, ki bo z višino obračal smer na jugozahodno. Povprečna hitrost vetra bo razmeroma majhna, zato se bodo nevihtne celice pomikale dokaj počasi in se lahko tudi obnavljale nad istim območjem," pojasnjujejo. "Izračuni vremenskih modelov kažejo, da bo v 6 do 12 urah padlo od 40 do 100 mm, krajevno pa tudi do 150 mm dežja. Največja verjetnost dolgotrajnejših nalivov bo v severni polovici Slovenije, vseeno pa smo zaradi negotovosti za vso državo izdali oranžno opozorilo."

"Ob tako močnih padavinah, kljub trenutni suši, pričakujemo zelo hiter porast predvsem hudourniških vodotokov ter seveda meteornih voda. Situacija je potencialno nevarna, zato bomo po potrebi vremensko opozorilo zaostrili," dodajajo.

Nevihtni sistem bo po pričakovanjih agencije jutri zgodaj zjutraj prešel Slovensko Istro in skrajni južni del Slovenije. V tem času bo ob morju lahko za krajši čas zapihala tramontana.

Posamezne nevihte že danes popoldne

"V današnjem popoldnevu se lahko na zahodu in severu države že pojavijo posamezne nevihte. Ob prehodu vremenske motnje bo glavno dogajanje v noči na soboto, ko bodo ob nevihtah večje preglavice povzročali močnejši nalivi. Verjetnost toče je tokrat zelo majhna, ni pa izključena," napovedujejo pri Neurje.si. "Predvsem na vzhodu države bo ob pojavu multiceličnih neviht skupna višina padavin nekoliko višja, kot smo vajeni, zato lahko ob trenutni presušenosti tal ponekod pričakujemo težave z hudourniki."

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

Hudourniki lahko poplavljajo

"V noči na soboto in v soboto dopoldne bodo hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke zlasti v severni in osrednji Sloveniji, lahko pa tudi v drugih delih države. Ob tem lahko na teh območjih pride do poplavljanj ob hudourniških strugah in manjših rekah. Poplavile bodo tudi padavinske in zaledne vode v več delih države," dodajajo pri Neurje.si.

V nedeljo bo nato sprva pretežno jasno z nekaj megle po kotlinah, popoldne pa se bodo od zahoda začele pojavljati plohe in nevihte. Otoplilo se bo. Tudi v ponedeljek bo spremenljivo z občasnimi krajevnimi plohami ali nevihtami. Spremenljivo vreme bo še vse do vključno srede. Od četrtka do sobote pa bo spet več sonca. Kako se bodo gibale dnevne temperature, lahko preverite tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.