Slovenija
2028 ogledov

Pozor: Zelo pomembna novica za vse komitente bank Nova NKBM in SKB

primorska 29.10.09, nova kbm, nkbm, vlom, banka, nova gorica, obrtni dom, foto:
1/3
Nace Novak
V okviru združitve bank Nova KBM in SKB, ki bo operativno zaključena na prvi delovni dan v septembru, bodo trenutni komitenti SKB dobili nove številke računov.

Medtem ko bodo morali spremembo sami javiti delodajalcem in drugim izplačevalcem dohodkov, pa te obveznosti ne bodo imeli, ko gre za Finančno upravo RS (Furs). Ta bo podatke pridobila sama.

Banki bosta namreč sami poskrbeli za posredovanje novih številk plačilnih računov v register transakcijskih računov, ki ga upravlja Ajpes. Finančna uprava bo nato prejela te podatke neposredno iz omenjenega registra, kar pomeni, da komitentom ni treba samostojno obveščati Fursa o spremembah.

"Finančna uprava bo torej v primeru uspešno izvedene združitve bank dobila vse podatke o spremembah računov avtomatično iz Registra transakcijskih računov, zato zavezancem ni treba narediti ničesar," so sporočili iz Fursa.

SKB in Nova KBM, ki sta v lasti madžarske skupine OTP, se bosta dokončno pravno združili v četrtek. Naslednji dan bo zaživela združena OTP banka. Operativna združitev bo medtem izpeljana do 2. septembra, pred tem bo na prelomu iz avgusta v september potekalo informacijsko poenotenje, zaradi katerega nekatere bančne storitve ne bodo dostopne.

Medtem ko se po koncu operativnega združevanja s prvim delovnim dnevom v septembru za komitente Nove KBM ne bo spremenilo nič, bo nekaj sprememb za komitente SKB banke.

S 1. septembrom bo tako, kot omenjeno, spremenjena številka njihovega osebnega računa. Stanje na računu in obstoječi limit oziroma prekoračitev bosta prenesena na nov osebni račun pri združeni banki. Sprememba številke osebnega računa ne bo vplivala na stanje na računu, trajne naloge in pooblaščene osebe.

Sedanje stranke SKB morajo o novi številki računa same obvestiti delodajalca ter morebitne ostale plačnike in prejemnike direktnih obremenitev, v primeru pokojnin npr. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

A za vse to bo še nekaj časa, saj bo združena OTP banka do 30. novembra morebitne prilive s starega računa pri SKB preusmerjala na novega.

Glede plačevanja obveznih dajatev do države pa torej te obveznosti obveščanja ni.

Komentarjev 4
  • Ender3 14:41 20.avgust 2024.

    A to , da bodo povišali ceno svojih instrumentov in provizij pa nič..Banke bi morali ukiniti in preiti na digitalno uporabo bančnih storitev..