Slovenija
902 ogledov

Precej dramatično, s helikopterjem po ponesrečenca prihodnji dan

Reševanje, gorski reševalci
1/8
PU Nova Gorica
Slovencu se je pod nogami odlomila skala. Helikopter jez reševalci sicer včeraj poletel kar štirikrat.

Na območju Gorenje Trebuše je včeraj reševalna ekipa s policijskim helikopterjem rešila 70-letnega slovenskega pohodnika, ki je padel v Paternolijevi grapi proti Poldanovcu. Med hojo se mu je pod nogami odlomila skala. 

"Posadka helikopterja je zaradi velike zahtevnosti terena in globine grape pri dvigu ponesrečenca v helikopterski vreči morala uporabiti vseh 88 metrov jeklenice, težave pa je povzročal tudi veter, ki je na višini lebdenja helikopterja pihal s hitrostjo okoli 40 kilometrov na uro,” so pri tem pojasnili na PU Nova gorica.

Reševanje, gorski reševalci | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica

Neprimereno opremljena Čeha

Že pred tem se je v gorah na območju Razorja ponesrečil 32-letni Čeh, najverjtneje zaradi slabe opremljenosti. Do poškodbe je prišlo že v petek, a poškodovani je odlašal s klicem na pomoč vse do sobote popoldne. Skupaj s sopotnikom je obtičal nad snežišči. 

Policijski helikopter ju je večkrat skušal rešiti, kar je bilo zaradi slabega vremena nemogoče. Na kraj nesreče so zato odpeljali reševalcee, ki so izvedli zahtevno klasično reševanje in tujca do nedelje zjutraj varno prenesli do spodnjega Kriškega jezera. Tam jih je pobral helikopter.

Skočila in se poškodovala

Policisti v dnevnem sporočilu opisujejo še tretje reševanje, ko se je med soteskanjem v kanjonu Sušec pri naselju Srpenica na Bovškem poškodovala ženska. 43-letna državljanka Madžarske je - sicer pod nadzorom vodnika - neprevidno skočila v vodo in si poškodovala nogo.

Turistka je imela ustrezno opremo, vodnik zahtevana dovoljenja. Tudi v tem primeru, poročajo na policiji, je reševalna ekipa zaradi zahtevnosti terena in globoke grape za reševanje uporabila skoraj celotno jeklenico.

Padalo je zatajilo

Ravno ko je ob 10.40 po zahtevnem reševanju helikopter pristal na Brniku, je reševalna ekipa odhitela še na eno reševanje na Planjavo pri Kamniškem vrhu. Tam se je poškodoval jadralni padalec, po besedah policije pa vse kaže, da je imel težave s padalom, zato je z višine padel na strmo travnato pobočje.

Vsi ponesrečenci so bili ustrezno oskrbljeni in odpeljani v zdravstvene ustanove, tuja krivda v nobenem primeru ni bila ugotovljena. Nihče od poškodovanih podatkih policije ni življenjsko ogrožen.

gorski reševalci Kapo dol! Slovenija Naši reševalci celo noč nosili poškodovanca

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.