Slovenija
6569 ogledov

Pripravite se: Pred nami pasji dnevi z "zoprno" vročino!

vročinski val Profimedia
Vse do torka je za naše kraje razglašeno oranžno opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve po nižinah.

Agencija RS za okolje je za danes in prihodnje dni izdala oranžno opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. Medtem ko danes oranžno opozorilo velja za celotno državo, bo v soboto in nedeljo izjema severozahod države, kjer bo veljalo "zgolj" rumeno opozorilo. Celotna država se bo oranžno obarvala spet v ponedeljek. 

Najvišje dnevne temperature se bodo danes povzpele tja do 35 °C. Na severozahodu države bo lahko čez dan nastala kakšna nevihta, drugje je glede na napoved agencije za okolje verjetnost za nevihte majhna. Zvečer in ponoči je povečana verjetnost za nevihte na severu in zahodu države. 

vremensko opozorilo oranžno opozorilo | Avtor: Arso Arso

V soboto popoldne bodo nastale posamezne nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici države. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. V soboto se bodo najvišje dnevne temperature gibale od 28 do 33 °C, na jugovzhodu države do 35 °C. 

V nedeljo in ponedeljek bo precej jasno in še naprej vroče. Najvišje dnevne temperature po nižinah bodo v ponedeljek in torek okoli 35 °C. V drugi polovici prihodnjega tedna bo v notranjosti verjetno nekaj stopinj hladneje, napovedujejo na agenciji za okolje. Na Primorskem bo najvišja temperatura še vedno ostala okoli 35 °C. 

Relativna vlažnost bo visoka

"Čakajo nas vroči dnevi, ki si bodo sledili eden za drugim, bo pa ta vročina precej zoprna, saj bo relativna vlažnost v ozračju precej visoka. Nad vzhodno polovico Evrope bo obsežno območje visokega zračnega pritiska, v bližini Britanskega otočja pa bo območje nizkega. Vremenske fronte bodo večinoma potovale severno od Alp in ne bodo imele večjega vpliva na vreme nad Slovenijo. Vseeno pa bo občasno več spremenljivosti in pojavljajo se lahko krajevne plohe in nevihte, ki bodo osvežile ozračje," pravijo pri Ciklon.si. "Ozračje ne bo ravno stabilno, saj bo od jugozahoda v višinah pretekel topel in vlažen zrak. V spodnjih plasteh pa bo prevladoval veter vzhodnih smeri. Ob približevanju kakšne kaplje s hladnejšim zrakom pa bo tudi po nižinah zapihal jugozahodni veter. Nekaj takega lahko pričakujemo v soboto, ko se nam bo od zahoda približala dolina s hladnejšim zrakom in fronto na Alpah. Precej podobno kot preteklo nedeljo lahko nastanejo krajevne plohe in nevihte, ki bodo lahko trosile tudi točo. Ker bo subtropski anticiklon z lahkoto odbil tale napad, bo prišlo v nedeljo le do manjše osvežitve. Dogajanje bo lahko precej podobno prejšnji nedelji, saj bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše. Temperature bodo za nekaj stopinj nižje, sicer pa bodo verjetno v nedeljo še vedno z lahkoto večinoma presegle +30 °C."

Vročina se bo nadaljevala tudi prihodnji teden, saj bodo vremenske fronte večinoma potoval severno od nas. "Vročina na Balkanu bo še nekoliko bolj pritisnila, ponekod bo lokalno tudi do +45 °C. V drugi polovici naslednjega tedna bo območje visokega zračnega pritiska nad vzhodno Evropo oslabelo in se okrepilo nad jugozahodno Evropo oz. severnim delom Atlantika. V tem primeru bo v zadnji julijski dekadi prišlo do osvežitve oz. ohladitve, vendar je še predaleč za resno napoved," še dodajajo.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 3
  • Pierre 11:59 13.julij 2024.

    Ja a zaradi tega članka bo hladneje, ker bomo ''pripravljeni''? Dejte nas nehat buzerirat s tem!!!!

  • Grof 12:48 12.julij 2024.

    Stojmenova je tako, ali druče na hladovini v skladišu v Logatcu, kjer prešteva kalkulatorje, samo v rit ji je vroče ker ….

  • bi_ba 11:03 12.julij 2024.

    Pa saj je poletje! Normalno, da je vroče. Saj cela pomlad ni bila za nikamor. Nehajte pretiravati kot pri covidu! Obsedeni s paniko.