Slovenija
5 ogledov

Pred poplavami v nizkem startu

Deljenje protipoplavnih vreč na Goriškem.
1/8
CZ severna Primorska/Ervin Čurlič
Vreče s peskom bodo delili tudi danes. Padavine bodo obilne predvsem v zahodni Sloveniji.

Včeraj so pri Civilni zaščiti Severna Primorska razdelili okoli 6000 protipoplavnih vreč, napolnjenih s peskom. V posameznih občinah pa bodo vreče razdeljevali tudi danes. Občane pa so pozvali, naj pregledajo, očistijo in zagotovijo pretočnost meteornih voda.

Glede na vremensko napoved je tako samozaščitno ukrepanje še kako pomembno. Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo v bodo jutri popoldan dež v zahodni Sloveniji okrepil, zvečer pa razširil tudi nad osrednji del države, možne bodo krajevne nevihte.

Začetek tedna bo povsod deževen, največ pa ga bo zapadlo v zahodni Sloveniji. "Padavine bodo predvidoma najbolj intenzivne v ponedeljek dopoldne, v noči na torek pa bodo slabele. Meja sneženja bo nad 2300 metri, v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek prehodno na okoli 2700 metrih, v noči na torek pa se bo spustila na 800 metrov," so še zapisali na Arsu.

Reke bodo naraščale jutri in v ponedeljek

Skladno z močnejšim deževjem bodo naraščale tudi reke. Močnejši porast rek je predviden za nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek ter v ponedeljek čez dan. V večjem obsegu bodo v ponedeljek poplavile predvsem reke s pritoki na jugozahodu države: Vipava, Reka, reke v Slovenski Istri in Gorških Brdih, pa tudi Kolpa.

Poplavljali bosta tudi Ljubljanica in Krka, ki lahko v večjem obsegu poplavita v torek in sredo. Poplavljene površine na kraških poljih na Notranjskem in Dolenjskem se bodo v teh dneh povečevale. V ponedeljek so možna razlivanja tudi ob drugih rekah na območju osrednje Slovenije, opozarjajo na Arsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.