Slovenija
48 ogledov

Pred reformo bežijo v penzijo

Zpiz Anže Petkovšek
Strah. Rekordno upokojevanje in skok prošenj za izračun višine pokojnine.

Letos je do zdaj upokojenih rekordno število starostnih upokojencev oziroma kar za tretjino (34,2 odstotka) več kot v istem obdobju lani. Vlog za izračun višine pokojnine pa je v prvih devetih mesecih letos za dobrih 22 odstotkov več, smo izvedeli na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz).

V uredništvo sta se oglasila bralca, ki opozarjata na gnečo na koprski enoti Zpiza. Prvi pravi: “Povedali so mi, da pogoje za upokojitev izpolnim prihodnji mesec, na izračun višine pokojnine bom moral čakati dobra dva meseca, izračunali pa mi jo bodo v Ljubljani. Zakaj ne v koprski enoti?” Drugi bralec pa razkriva: “Upokojil se bom v enem mesecu, takoj ob izpolnitvi pogojev, a samo odločbo o upokojitvi bom zaradi gneče dobil pozneje. Izračuna višine pokojnine si nisem dal niti izdelati.”

Vroči telefoni

Na Zpizu ocenjujejo, da so razmere hujše kot v rekordnem letu 2010, ko je bila pripravljena Svetlikova pokojninska reforma, ki je nato sicer padla na referendumu. Število vlog za informativni izračun višine pokojnine in za informativni izračun datuma upokojitve se je izjemno povečalo, čas za njihovo reševanje pa se je letos podaljšal za en mesec, in sicer na 71 dni. Zaradi velikih obremenitev izračune izdelajo, kjer so trenutno proste zmogljivosti zaposlenih in ne nujno na območnih enotah, kjer so vloge vložene. Telefoni pregorevajo tudi zaradi klicev tistih, ki bodo pogoje za upokojitev po zdajšnji zakonodaji izpolnili v prvih mesecih novega leta in bodo zanje, če bo tokrat Vizjakova reforma začela veljati 1. januarja, veljali novi pogoji.

Komentarjev 6
  • privat 08:35 14.oktober 2013.

    treba je pokrasti še te konje ,ki so vlekli do meje penzije...

  • suzana.kos 13:34 05.oktober 2012.

    Mirko, pa povej kaj delajo njihov nadrejeni in Vrhunec, šef UKC??zakaj pa to dopuščajo? pa zdravniki imajo še po 50 dni dopusta? joj, koliko notranjih rezerv ima še naše zdravstvo, a privilegijev iz časa socializma ne izpustijo...

  • mirko 13:19 05.oktober 2012.

    Pa ne v realnem delu gospodarstva, tam je zaželjeno da delaš do smrti. Poznam pa dohtarje na UKC v Ljubljani, ki že desetletja izpoljnjujejo pogoje za upokojitev, vendar nočejo v penzijo, ker bi dobili vsaj pol nižjo pokojnino, kot imajo ...prikaži večo sedaj plačo. Delajo pa itak skoraj nič.