Slovenija
2857 ogledov

Pred sestankom koalicije presenečenje za koalicijske partnerje

srečanje vlade s predstavniki koalicije Flickr/Vlada RS
Koalicija, ki je že zakorakala v drugi polčas mandata in jo tako k sprejemu ključnih ukrepov za uresničitev obljubljenih strukturnih reform že priganja čas, se bo v četrtek sestala na Brdu pri Kranju.

Koalicijski partnerji bodo prečesali dosedanje izpolnjevanje koalicijske pogodbe in začrtali smer, ki jo bodo ubrali do izteka mandata. Konkretnih točk oz. prioritet za zdaj na dnevnem redu četrtkovega koalicijskega vrha ni, kar po neuradnih informacijah preseneča tudi koalicijske partnerje, ki so v ožji sestavi na to temo sestankovali že minuli teden.

Tedaj naj bi dorekli ključne teme in ukrepe, ki bi jih koalicija dala na mizo v četrtek, a se je na razočaranje partnerjev sestanek končal brez tega, dogovorili naj bi se le, da opravljeno delo in odprte reforme pregledajo na zasedanju koalicije. To naj bi bilo "zastavljeno predvsem motivacijsko" in uperjeno v "naslednji cikel" dela vladne koalicije.

Koalicijski partnerji tako, sodeč tudi po uradnih izjavah, konkretnih sklepov koalicije ne pričakujejo, želijo pa si pogovor o tem, katere cilje in projekte je še mogoče izpeljati do predvolilnega leta, ko se pozornost političnih strank tradicionalno preusmeri v priprave na volitve in nagovarjanje volivcev.

Borut Sajovic | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

"Koalicijski vrh je zmeraj dragocena in pomembna zgodba. Tokratni bo namenjen pregledu stvari, ki smo jih že opravili - in uspešno in dobro opravljenih nalog ni malo, so pa velikokrat v senci - in stvarem, ki so aktualne in še potrebujejo naše odločitve," je pred koalicijskim vrhom za STA dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Prioriteta reševanje zdravstva in popoplavna sanacija, pričakovanja visoka tudi drugod

V koalicijskih partnericah, SD in Levici so v izjavah za STA pred koalicijskim vrhom izpostavili, da pričakujejo predvsem pregled po posameznih resorjih, kako tečejo zastavljene reforme.

Koalicija je enotna o tem, da v vrhu prioritet ostaja zdravstvena reforma (glede te je trenutno najaktualnejša priprava sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti), prav tako popoplavna sanacija, so pa pričakovanja visoka tudi na drugih področjih.

"Pričakujemo, da nam bo vlada tudi predstavila, v kateri fazi so pogajanja z javnim sektorjem glede plačnega sistema, seveda pa se bomo verjetno pogovorili tudi o davčnih spremembah," je za STA dejal vodja poslancev Jani Prednik. Po njegovih besedah se nadejajo tudi, da bodo na tokratnem koalicijskem vrhu "izluščili" najbolj bistvene, aktualne probleme, pristojna ministrstva pa da bodo zatem v parlamentarni postopek poslala zakonske predloge.

Matej Tašner Vatovec | Avtor: Državni zbor/Gojčič Klara Državni zbor/Gojčič Klara

V Levici kot ključno ocenjujejo, da v četrtek koalicijski partnerji pregledajo doslej narejeno, kje je prostor za izboljšave in začrtajo prioritetne projekte za naslednje leto, je za STA dejal vodja strankinih poslancev Matej Tašner Vatovec. Med drugim je izpostavil projekte na ministrstvih v kvoti Levice, in sicer nadgradnjo stanovanjske politike, medijsko zakonodajo in pokojninsko reformo. Ocenil je tudi, da bodo od velikih projektov - zdravstvene in plačne reforme ter stanovanjske politike - imeli korist predvsem državljani, kot tudi celotna koalicija.

Sajovic pa je zatrdil, da so zadovoljni s potekom pogovorov o plačni reformi, število zakonov s področja zdravstva, ki so v pripravi, presega število 10, intenzivno delajo na referendumski zakonodaji, je naštel. "Kdaj bo vse sprocesirano, koliko bo medsebojnih blokad, izzivov ali težav, bomo ocenjevali kasneje," je dodal.

"Pred koalicijo le še eno operativno leto, nekatere korake nujno pospešiti"

Manjši koalicijski partnerici pa pred zasedanjem koalicije opozarjata, da je za sprejemanje obljubljenih ukrepov vse manj časa, zato bo treba nekatere korake pospešiti.

Prednik tako priznava, da bi morda trenutno lahko pritrdili oceni, da vladni koaliciji primanjkuje konkretnih ukrepov. "A do konca mandata je še leto in pol, čas je še in Socialni demokrati pričakujemo, da bomo v tem letu in pol ali enem letu naredili bistvene korake k spremembam določenih sistemov in podsistemov. Če je želja, je časa dovolj," je ocenil.

"V tem času je treba stisniti čim več stvari. Glede na ostale koalicijske vrhove mislim, da je bilo veliko stvari iz koalicijske pogodbe že narejenih ali so v teku. Dober del tega lahko naredimo, so pa ključna vprašanja še vedno odprta," pa meni Vatovec.

Medtem koalicijske vode bolj miri šef poslancev Svobode, ki zatrjuje, da koalicijski partnerji delujejo "složno, sporazumno in konstruktivno". Po njegovih besedah bi namreč bile že vse reforme, o katerih se veliko govori, že "stokrat izvedene v prejšnjih mandatih", če ne bi šlo za dolgotrajen in zahteven proces.

"Prepričan sem, da bomo, glede na to, da smo malce čez polovico mandata, v drugem delu zaradi pridobljenih izkušenj še hitrejši in še uspešnejši," je optimističen Sajovic. Tako meni, da bodo do konca mandata v osnovnih postavkah zagotovo izpolnili večino koalicijske pogodbe ter da bo takšno stališče vseh treh strank vladne koalicije.

Emilija Stojmenova Duh | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

Na obrambnega ministra bo treba še počakati, zaupanje ministrici Stojmenovi Duh pod vprašajem

V koaliciji sta to jesen aktualni tudi dve kadrovski vprašanji. Medtem ko koalicijski partnerji še čakajo na ime kandidata oz. kandidatke za novega vodjo obrambnega resorja, ki naj bi ga premier Robert Golob predstavil v dneh po koalicijskem vrhu, so do izrekanja podpore ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh zadržani v obeh manjših strankah koalicije.

Stojmenovo Duh, ki se bo zaradi nakupa 13.000 računalnikov kmalu že drugič v pol leta zagovarjala v DZ, sicer podpira tako premier kot poslanska skupina Svobode, so sporočili minuli teden. Več skepticizma je v SD in Levici, kjer ministrice niso podprli niti ob prvi interpelaciji. Javno je sicer niso pozvali k odstopu, čeprav naj bi neuradno o tem razmišljali v SD, oboji pa pričakujejo dodatna pojasnila Stojmenove Duh. Obenem se vrstijo tudi mnenja, da bi razmislek o nadaljnjem vodenju in delu resorja zdaj morali opraviti predsednik vlade, Gibanje Svoboda, pa tudi ministrica sama.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Stane Adamič 13:57 10.september 2024.

    Je še mogoče izpeljati????? Saj niso izpeljali POPOLNOMA NIČ, NIČ.....

  • Vespucci 13:38 10.september 2024.

    Janšisti, HRH Orban ma vas rad!

  • Nevica 13:35 10.september 2024.

    Sajovic: VLADA....................DELA....................DOBRO. Vsi, ki tega absolutno ne vidite, ste pač navadni butlji. Samo ne stokajte, če ne razumete kako dobro živite, ko vam gre vsak dan slabše!!!!!!! Vlada dela dobro!!!! Golob si vedno izbere lepe počitnice, če je treba zakolje ...prikaži več svoje podpornike in odločitve ponuja na evropski borzi ugodnosti.....plačnik je najbrž von der Leyenova, ker brez takih kot je golob nikoli ne bi ostala v vodstvu EU in bi Evropa imela vsaj malo možnosti......