Slovenija
27210 ogledov

Pred vrnitvijo v šolo na testiranje tudi otroci

Simona Kustec Anže Malovrh/STA
Prošnje so prišle s strani staršev.

Pred vrnitvijo otrok s posebnimi potrebami v šole in zavode je predvideno testiranje 4.800 otrok in 2.700 zaposlenih v teh zavodih na okužbo s koronavirusom, je na Twitterju sporočilo ministrstvo za izobraževanje.

Ministrica Simona Kustec pa je na Televiziji Slovenija povedala, da preučujejo tudi možnost testiranja za učence prve triade osnovnih šol.

Po odločitvi ustavnega sodišča se morajo namreč otroci s posebnimi potrebami v šole in zavode vrniti 4. januarja. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je v oddaji Politično na Televiziji Slovenija napovedala, da bodo vodstva šol dobila natančna navodila, na kakšen način bo potekalo vračanje, da bo izrazito varno in tudi trajno.

Tako bodo naredili protokol zanesljivega vračanja, saj gre pri otrocih s posebnimi potrebami za ranljivo skupino in je potrebna še dodatna previdnost.

Pred vrnitvijo pa bodo po napovedih s hitrimi testi za covid-19 testirali tako zaposlene kot otroke s posebnimi potrebami.

O možnosti za testiranje učencev se še pogovarjajo

Na vprašanje, kdaj je pričakovati vrnitev učencev prve triade devetletke v šole pa je ministrica odgovorila, da "najhitreje, kot bo to mogoče". To pomeni, da bodo morali biti izpolnjeni kriteriji, kot so dobra epidemiološka slika in spoštovanje zaščitnih ukrepov.

Prav tako je predvideno testiranje za učitelje, medtem ko se o možnosti, da bi testirali tudi učence, še pogovarjajo. Kot je dodala ministrica, so namreč od nekaterih staršev dobili prošnje, da bi testirali tudi otroke.

Kustečeva si sicer "iskreno želi", da bi se učenci prve triade v šole vrnili januarja. Dodala je še, da so učitelji v prednostni skupini za cepljenje proti covidu-19, takoj za zaposlenimi v zdravstvu in domovih za starejše. Kdaj bodo prišli na vrsto, pa še ni mogla napovedati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • rozi6 12:53 28.december 2020.

    Hvala vsem, ki se borite proti covidu, podpiram testiranje otrok, samo na ta način lahko zaščitiš tudi njihove starše, stare starše, brate in sestre. Hvala naši vladi.

  • jezero 06:43 28.december 2020.

    Ona ne zna pa tudi ne more delati samostojno! Pa še IQ ji nagaja.

  • majda2 06:35 28.december 2020.

    A ste normalni..