Slovenija
26 ogledov

Predlagali umik zakona o pacientovih pravicah

pacienti1-bobo-main Žurnal24 main
Ministrstvo za zdravje je predlagalo umik zakona o pacientovih pravicah z dnevnega reda petkove seje odbora za zdravstvo.

Predsednik odbora za zdravstvo in poslanec LDS Ljubo Germič je na seji komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, kjer razpravljajo o predlogu zakona o pacientovih pravicah, dejal, da je z ministrstva za zdravje prejel predlog za umik tega zakona z dnevnega reda petkove seje odbora za zdravstvo. Na ministrstvu pojasnjujejo, da sta priprava amandmajev in vsebina zakona tako pomembni, da bi jih bilo treba sprejeti s širšim družbenim konsenzom.

Komisija je kljub temu nadaljevala z razpravo o zakonu, na katerega je trenutno vloženih več kot 40 dopolnil poslanskih skupin, številne kritike pa prihajajo tudi iz nevladnih organizacij in stroke. Svoje pripombe so na seji komisije predstavile varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, mariborska varuhinja bolnikovih pravic Magda Žezlina in predstavnici Zveze prijateljev mladine ter Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

Opozicijska poslanka Cveta Zalokar Oražem pa je zaradi številnih pomanjkljivosti v zakonu že v začetku tedna ministrico pozvala k umiku zakona iz zakonodajnega postopka in k dopolnitvi zakona, pozivu pa so se pridružili tudi v poslanskem klubu LDS. Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je te pozive zavrnila in poudarila, da bi bilo do državljanov krivično, če bi zakon umaknili, saj bo največ doprinesel prav njim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.