Slovenija
4231 ogledov

Predsednica Pirc Musar povedala, kakšne barve bi morali biti slovenski dresi

Pariz OI 2024 otvoritev Slovenija Profimedia
Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar se je udeležila uradnega odprtja slovenske hiše na olimpijskih igrah v Parizu. To priložnost je izkoristila tudi za poziv k barvni prepoznavnosti naših reprezentanc in javno pozvala k natančni zakonski ureditvi tega nereda.

Slovenska hiša v Parizu je popoldan doživela še uradno odprtje, na katerem so trak za začetek delovanja uradno prerezali predsednica države Nataša Pirc Musar, minister, pristojen tudi za šport, Matjaž Han, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac ter zlata olimpijka in programska vodja projekta Urška Žolnir Jugovar.

"Slovenska hiša ni le prostor, je tudi simbol našega športnega duha, kulture in enotnosti," je na odprtju hiše med drugim povedala predsednica Nataša Pirc Musar in pozneje o hiši dodala: "Igre v Parizu so priložnost, da spet pokažemo svetu, kdo smo in kaj zmoremo. Slovenska hiša je tu, da nas poveže. Je kraj, kjer se bodo v naslednjih dneh srečevali šport, kultura, politika, gospodarstvo in turizem. Je prostor, kjer lahko skupaj raziskujemo Slovenijo, njeno bogato dediščino in njene zmogljivosti," je v svojem nagovoru povedala Pirc Musar.

Na odprtju se je predsednica spomnila tudi zlatih kolajn Leona Štuklja na pariških igrah pred natanko 100 leti. Dodala je, da smo Slovenci izjemno ponosni na dosežke svojih športnikov, kar se je nazadnje videlo na nedavnem EP v nogometu, in v Parizu napovedala tudi nove kolajne.

Nataša Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poziv k zakonski ureditvi barvnega nereda slovenskih dresov

Dotaknila se je tudi slovenskih športnih barv, ki naj bi bile zelena, modra in bela. "Žal ne moremo biti ponosni na barvno prepoznavnost naših reprezentanc in navijačev. Zato na tem mestu javno pozivam k natančni zakonski ureditvi tega nereda. Prepričana sem, da bo to prineslo tudi pozitivne gospodarske učinke," je dejala.

"Slovenija ima prepoznaven slogan 'I feel Slovenia/ Slovenijo čutim', ki nas obdaja tudi tukaj, v tej čudoviti Slovenski hiši. Imamo pa tudi prepoznavno in po vsem svetu zelo dobro sprejeto barvo. To je zelena. Zato predlagam, da se osredotočimo nanjo in jo obogatimo še z nekaj bele in modre. In tu so na vrsti za ukrepanje pristojno ministrstvo ter druge institucije in strokovnjaki, da najdejo pravo rešitev," je povedala predsednica države. Na koncu je športnikom zaželela tudi veliko sreče.

Bobinac se je ob uspehih slovenskega športa, predvsem ob primerjavi osvojenih olimpijskih odličij na število prebivalcev, spomnil tudi širše slike v svetu, vojnih konfliktov in begunske krize ter se ob olimpijski ideji spomnil južnoafriškega borca za svobodo in kasnejšega predsednika Nelsona Mandele ter citiral njegovo znano izjavo: "Šport ima moč, da spremeni svet."

Slovenska hiša bo med 27. julijem in 11. avgustom informacijsko, predstavitveno in prireditveno središče Slovenije za francosko in svetovno javnost ter za obiskovalce iz Slovenije, obljubljajo na OKS.

Hiša je v pariškem parku La Villette, v katerem so tudi nekatere hiše drugih nacionalnih olimpijskih komitejev, med njimi tudi gostiteljice Francije, studio francoske televizije in največja uradna navijaška cona.

Slovenska hiša bo namenjena promociji Slovenije v najširšem smislu, saj bo predstavljala prostor, kjer se bo šport združil s slovenskim gospodarstvom, turizmom, kulturo, znanostjo, naravno dediščino, gastronomijo.

slovenski navijači | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vsi smo lahko neizmerno ponosni zaradi uspehov naših športnikov. Dodajam, da brez vlade in mojega šefa Roberta Goloba take hiše v Parizu ne bi bilo. Vlada je pred nekaj meseci spoznala, da mora izkoristi ta športni naboj in rezultate. Brez dobrega sodelovanja z OKS vsega tega ne bi bilo. Danes smo slišali himno in želim si, da bi jo v Parizu slišali čim večkrat," pa je pred občinstvom, v katerem je bil tudi Golob, izpostavil Han, ki se je tudi tokrat v nagovoru pokazal kot strasten navijač.

V Slovenski hiši se je začelo zares že dan pred uradno otvoritvijo. Prvi je bil na vrsti resorni minister Han, sledila je predsednica republike Pirc Musar, ki je obisk v hiši izkoristila tudi za srečanje s slovaškim predsednikom, kot zadnji je v zeleno odet nekdanji lokal v parku La Villette obiskal še predsednik vlade Robert Golob.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • smoljo 18:31 27.julij 2024.

    Najboljs da prevzamemo mavrično,da bomo in....take norosti in delanja norcev iz ljudi na otvoritvi pa še ne ....

  • Nevica 18:16 27.julij 2024.

    Kdo je plačal njen izlet v Pariz in izlet njenega plačanega prvega damca? Zakaj se ta vlada vedno dela, da ima resne opravke točno tam, kjer so veliki športni dogodki, čeprav bi se kaj resnega našlo tudi DOMA????? Zakaj bodo ...prikaži večo šli milijoni v Franjo in ne za klimatizacijo bolnišnic kjer ljudje crkujejo od vročine in slabega zraka? Se bodo vladni turisti kaj zrajtali, saj jih vednar plačujemo VSI?????

  • robert591 18:08 27.julij 2024.

    Zakaj pa zelena? Nastopali smo že tudi v modri, barvi morja in neba. Zakaj pa ne bi bili vijolični, zakaj ravno zeleni?