Slovenija
366 ogledov

Predsednica Pirc Musar v kratkem na obisk v Ukrajino

Nataša Pirc Musar Profimedia
Predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se udeležuje mirovne konference o Ukrajini v Švici, je danes poudarila, da so na konferenci naredili "majhen korak v pravo smer". Kot so ob tem napovedali v uradu predsednice, bo Pirc Musar še ta mesec obiskala Ukrajino.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je bila danes ena od govork na delovnem omizju konference, Ukrajino pa bo obiskala na povabilo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. V nastopu na omizju o humanitarnih vidikih je danes posebej izpostavila skrb za otroke, ki so po njenem med najbolj ranljivimi v vojni. "Letos je bilo kar 90 napadov na šole, kar še dodatno otežuje dostop do izobraževanja. Skoraj milijon otrok nima dostopa do učnih ur v živo, več kot 1,5 milijona otrok pa nujno potrebuje psihološko podporo," je dejala Pirc Musar.

Slovenija si bo po njenih zagotovilih aktivno prizadeva za pomoč otrokom, ujetih v vojni, so sporočili iz urada predsednice republike.

Izpostavila je, da Slovenija aktivno podpira tudi duševno zdravje in psihosocialno oskrbo otrok in njihovih družin v Ukrajini. Ob tem je opozorila na projekt Slovenske filantropije, s pomočjo katerega v regijah Herson in Odesa usposabljajo vzgojitelje, šolske socialne delavce in psihologe z bistvenimi orodji za reševanje stisk, s katerimi se otroci in njihovi starši srečujejo v vojno prizadetih območjih.

"Tu smo zato, da spremenimo življenje ljudi, katerih vsakdanje življenje in usode so odvisne od naše sposobnosti, da živimo za prihodnost in ne za preteklost," je dejala Pirc Musar. Pred končno zagotovitvijo miru je po njenih besedah "še dolga pot, vendar nimamo izbire".

Pirc Musar se udeležuje tudi plenarnega zasedanja mirovne konference v Bürgenstocku, na katerem pričakujejo sprejetje skupne izjave.

Izjava bo po navedbah urada predsednice poudarjala skupno vizijo mirovnega okvira na temeljih ustanovne listine Združenih narodov in mednarodnega prava. Kot so danes poročale tuje tiskovne agencije, se osnutek skupne izjave zavzema za trajen in pravičen mir v Ukrajini, govori o nedopustnosti uporabe jedrskega orožja in izkoriščanja prehranske varnosti v vojne namene ter predvideva celovito izmenjavo vojnih ujetnikov.

Predsednica republike se bo danes ob robu konference na dvostranskem srečanju sestala tudi s predsednico estonske vlade Kajo Kallas.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • jezero 17:39 17.junij 2024.

    Bila je v Švici, a glej ga, zlomka, kar polovica ČLOVEŠTVA je proti ZDA in Zelenskemu. Uradno. ( Kitajska, Indija, Rusija, Brazilija, Indonezija.....)

  • Naklonsky 20:27 16.junij 2024.

    Rešuje Golobu rit… kateri od njiju je večji blefer in bolj sluzast?

  • LukaMB 19:24 16.junij 2024.

    Tudi ona bo kot vse ostale ovce in koze (v tem primeru debela koza) v isti sod govorila 'orožje Ukrajini, Ukrajina je steber obrambe EU in naših vrednosti' in še enkrat dokazala, da so današnje vrednosti EU fašizem in nacizem ...prikaži več ter hlapčevanje ZDA in VB.