Slovenija
7848 ogledov

Preiskovalci zapustili ministrstvo, tak je odziv Počivalška

interpelacija Zdravko Počivalšek Saša Despot
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v večernih urah zaključili hišno preiskavo v prostorih ministrstva za gospodarstvo, kjer so iskali dokaze za sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev.

Minister Zdravko Počivalšek se je odzval na svojem Facebook profilu. "Kot je minister že večkrat tudi javno povedal, si želi, da bi se primer nabave zaščitne opreme preiskal hitro, strokovno neoporečno in brez očitne politične motivacije. Minister je v preiskavi polno sodeloval in bo za vsa pojasnila pristojnim organom na voljo tudi v prihodnje," so zapisali.

Preiskovalci so ob usmerjanju specializiranega državnega tožilstva od jutranjih ur na več lokacijah opravljali preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, kjer so iskali listinsko dokumentacijo, elektronske naprave ter druge predmete s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost in javna sredstva, ki se nanašajo na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne in medicinske opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa.

Kot je zjutraj poročal portal Necenzurirano.si, naj bi preiskovali posel s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev. Med osumljenimi naj bi bila po navedbah portala poleg gospodarskega ministra še Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

Zdravko Počivalšek Zaščitna oprema Slovenija Zdravku Počivalšku odvzeli prostost

Med drugim so bili preiskovalci danes na sedežu Zavoda RS za blagovne rezerve, kjer so opravili pogovor z bivšim direktorjem Antonom Zakrajškom in podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom. Preiskava je potekala tudi na Počivalškovem domu in v prostorih ministrstva. 

Poleg tega pa so na policiji uvedli notranjevarnostni postopek, ki so ga začeli "v povezavi z informacijami o preiskavi, ki so se predhodno pojavile v medijih". Že v ponedeljek so se namreč pojavili nekateri zapisi, da policija v zvezi z nabavami zaščitne opreme načrtuje hišne preiskave.

Zaradi preiskav je danes odstopil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je v obrazložitvi svojega odstopa med drugim poudaril, da sam za preiskave ni vedel, da pa jih sicer vidi kot "politično motivirane".

Aleš Hojs Slovenija Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je odstopil

Na izjave ministra Hojsa o tem, da  "imamo v strukturah policije politični del policije", se je že odzval Policijski sindikat Slovenije, ki pričakuje ministrovo opravičilo. Izjavo je komentiral tudi strokovnjak za varnostna vprašanja Miroslav Žaberl, ki jo je ocenil za "zaskrbljujočo". 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • mcelin5 10:30 01.julij 2020.

    Itak da je potrebna temeljita preiskava!!! Saj posla niso dobili MEDIS,SANOLABOR,... in drugi utečeni dobavitelji razne medicinske opreme. Mene najbolj moti dejstvo da jim je zdravstvo dolžno milijone pa še kar poslujejo? Bi lahko kakšen raziskovalni novinar potrdil svojo raziskovalnost ...prikaži več pa javnosti predstavil kakšne provizije in marže so tam pa kam še segajo lovke?

  • b7e8b1c2e9aca2850cbdf460d788b88b6985cbe9 08:28 01.julij 2020.

    Gale mora dobiti odlikovanje za zasluge

  • jakec42 07:00 01.julij 2020.

    Kakšen fašist si pa ti Črn kot so bili mussolinijevi !