Slovenija
104936 ogledov

Prejel zloglasni računalnik Stojmenove Duh, ko ga je vklopil, ni mogel verjeti

Emilija Stojmenova Duh Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Razočarani prejemnik zloglasnega računalnika ministrstva za digitalno preobrazbo, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh.

Portal Nova24TV poroča o družini, ki je prejela znameniti brezplačni prenosni računalnik, pod katerega se je podpisalo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Spomnimo: ministrstvo Emilije Stojmenove Duh, ki bo očitno še drugič morala na zagovor pred poslanci, saj je SDS vložil novo interpelacijo, je v projektu, vrednem dobrih šest milijonov evrov, nabavilo 13.000 računalnikov za socialno šibke.

Šestmilijonski posel so si razdelila štiri podjetja, je prvi poročal portal preiskovalno.si. Gre za podjetja Lamcom, Unistar, Gambit trade in Acord-92, vsakemu je ministrstvo namenilo 1,6 milijona evrov za 3.250 prenosnikov. 

V podporo učnemu procesu dijakov oziroma učencev je oz. bo ministrstvo za digitalno preobrazbo razdelilo 2961 novih prenosnih računalnikov šolam in zavodom, katerih ustanoviteljica je Republika Slovenija. Preostalih deset tisoč računalnikov bo posamenzikom oz. družinam razdelil Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad, ki je aprila objavil javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024. 

Toda pozor, novi prenosni računalniki, ki so sicer skoraj leto dni preživeli v skladišču, so na voljo z naloženim odprtokodnim operacijskim sistemom Linux Pop OS. Ministrstvo pojasnjuje, da je to v skladu z nacionalno digitalno strategijo Digitalna Slovenija 2030, ki jo je 23. 3. 2023 sprejela Vlada Republike Slovenije. Računalnik bo možno dobiti tudi brez naloženega operacijskega sistema, če se bodo ustanove tako odločile, so februarja sporočili z ministrstva. 

A bralec portala Nova24TV očitno ni imel te sreče in ko je računalnik prvič vklopil, ni mogel verjeti. Iz embalaže ga je vzela žena, ga prižgala in hitro tudi ugasnila, saj jo je ob zagonu namreč pozdravil zaklenjen ekran operacijskega sistema LINUX. Pri tem je bralec omenjenega portala opozoril, da v primerjavi z uveljavljenimi operacijskimi sistemi (Windows/PC oz. OSx/Apple) LINUX do danes ostaja velik tujec široki uporabi – zato ga je izbira operacijskega sistema zelo čudila.

Kot je še dodal bralec, je v osnovnem pristopu preko grafičnega vmesnika Linux sicer podoben Windows ali OSx okolju (namizje z ikonami, klik-dvoklik na ikone, uporaba opcij pri kliku na ikono z desno tipko miške …), a tu se podobnosti za navadnega uporabnika končajo.

"Namestitev programov je za nepoznavalce LINUX okolja lahko prava nočna mora oz. "misija nemogoče", razpoložljivost programske opreme je sicer na prvi pogled široka, vendar pa je večina širše uporabljanih programov hudo okrnjena oz. v večini primerov neobstoječa za Linux okolje (Adobe paket, Microsoft Office paket, AutoCad …)," je kalvarijo z operacijskim sistemom Linux začel opisovati bralec. Kot je dodal, je dostopna programska oprema skoraj v celoti nekompatibilna z operacijskim sistemom Windows oz. OSx.

Linux po zadnjih podatkih sistem na globalni ravni uporablja manj kot 4 odstotke uporabnikov računalnikov in prenosnikov, prevladuje Windows z dobrimi 72 odstotki. 

Bralec tako zatrjuje, da prejeti računalnik zagotovo ni namenjen široki uporabi. A ker je bralec do neke mere razgledan na področju IT-tehnologije, je želel na računalnik namestiti kupljen Windows operacijski sistem, a je sledilo neprijetno presenečenje v povezavi z BIOS-om, še poroča Nova24TV

BIOS sistem na prejetem računalniku naj bi namreč bil tovarniško zaklenjen za uporabo sistema LINUX. Namestitev operacijskega sistema Windows je tako nemogoča. In tu se pojavi vprašanje, ali je računalnik kot takšen res primeren za socialno šibke družine. 

Z vprašanji smo se obrnili na ministrstvo za digitalno preobrazbo, njihov odziv bomo dodali, ko odgovore prejmemo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 111
  • bobubob 12:54 17.julij 2024.

    Ponovno -pomemben je izgled in že dolgo ne več vsebina. Dobili so računalnike in torej naj bodo srečni. Pa četudi z njimi nimajo kaj. Plebsu se torej vrača njegovo dolgoletno volilno pišmeuharjenje. In prav je tako, saj se bo le ...prikaži več tako spravil iskat svojo že prav tako dolgo izgubljeno zdravo pamet.

  • Avatar Metod Kvargl
    metod1 17:37 15.julij 2024.

    LINUX je najzanesljivejši sistem. Žal pa ga poznajo le redki in nabor aplikacij je skromen...

  • Grof 14:11 14.julij 2024.

    A ta izgnanka, al, kar že pravi, da je, še kar staši, pa ne ga srat, da Golob to čefurko še drži v vladi, al pa čaka, da bosta tam nekje v jeseni oba odletela, on na Dob, ona pa ...prikaži več nazaj v južnejše kraje