Slovenija
19 ogledov

Premik za akademije

Kompleks treh umetniških akademij bo zgrajen na zemljišču med Roško in Poljansko Žurnal24 main
Jesen. Univerza bo vložila dokumentacijo za gradbeno dovoljenje, kdaj naj bi bile akademije vseljive, pa ne upa napovedati.

Študenti treh umetniških akademij – akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), akademije za glasbo (AG) ter akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) – bodo nove prostore dobili šele čez nekaj let, premaknilo pa se je vendarle.

Po polžje

Načrt. Pismo o nameri za gradnjo treh akademij so UL, visokošolsko ministrstvo, kulturno ministrstvo in Mestna občina Ljubljana podpisali že leta 2000.

Natečaj. Na razpisu za arhitekturno rešitev je bil leta 2006 izbran ponudnik Ravnikar Potokar arhitekturni biro.

“Projekt je v sklepni fazi revidiranja in pridobivanja soglasij pred oddajo dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja,” pravi Gregor Jagodič, samostojni svetovalec za stike z javnostmi Univerze v Ljubljani (UL), ki vodi projekt, in dodaja: “Predvidevamo, da bomo ustrezne postopke izpeljali do konca jeseni.”

Česa več na UL nismo izvedeli. Začetek gradnje in njeno dokončanje sta, kot pravijo, odvisna predvsem od tempa pridobivanja finančnih sredstev – potrebnih je okoli 139 milijonov evrov. “O znesku, ki je zagotovljen, in o virih je še preuranjeno govoriti. Zagotovo je le eno: brez sredstev iz evropskih skladov ne bo šlo,” še pravi Jagodič.

Na visokošolskem ministrstvu so nam pred dvema mesecema dejali, da nameravajo za projekt UL letos transferirati 900 tisoč evrov iz koncesijskih dajatev, za prihodnja leta pa načrta še ni. Kdaj bi bilo po njihovi oceni realno pričakovati, da bodo akademije zgrajene, niso odgovorili.

Težava z zemljiščem
Aleš Valič, dekan AGRFT in prorektor UL, meni, da drugih posebnih težav – razen finančnih – ni, da pa so takšni projekti dolgotrajni.

Po besedah dekana AG Andreja Grafenauerja pa naj bi UL poleg financ poskušala rešiti tudi zaplet z zemljiščem, saj je država majhno parcelo na zemljišču, na katerem bo kompleks akademij, v denacionalizacijskem postopku vrnila dedičem.

AG v najem na Vegovi
Za približno 500 študentov AG bo letošnje leto vendarle udobnejše, saj ene od dveh lokacij ne bodo več imeli v Šentvidu, temveč v najetih prostorih Glasbene matice Ljubljana (GML) na Vegovi in Gosposki ulici. Doslej so veliko časa izgubili zaradi šestkilometrske razdalje do svoje druge lokacije v 
središču mesta.

Na Vegovi ulici torej vsaj za zdaj ne bo hotela, kot je kazalo. Kot smo pisali, je GML pred dvema letoma s podjetjem Antiq hotel že podpisala 20-letno najemno pogodbo, potem pa jo je prekinila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.