Slovenija
13132 ogledov

Menijo, da ne gre za lažjo poškodbo, Policija pa: Stopnje poškodb ne določamo mi

Nasilje v šoli Profimedia - fotografija je simbolična
Pred mikrofone in kamere so stopili predstavniki brežiške policije in PU Novo mesto ter zavrnili očitke, da romske problematike na območju občine Brežice ne obvladujejo več.

Brežiški župan Ivan Molan je po tem, ko je v ponedeljek eden od učencev Osnovne šole Velika Dolina vstopil v šolo in udaril enega od učencev, dejal, da ne gre za osamljen incident in da ima občutek, da Policija romskega nasilja ne obvladuje več. A to so predstavniki Policijske uprave Novo mesto kategorično zavrnili. 

"Policija se zagotovo odziva na vse prijave in obravnava vse kršitve, ne glede na to, kje so storjene. Mi ne vodimo statistike po etični pripadnosti, res pa je, da imamo zaposlenega policista, ki se primarno ukvarja z romsko problematiko," je poudaril višji samostojni inšpektor Željko Hvalec (na fotografiji). "Lahko rečem, da imajo tako Policijske uprave kot vse Policijske postaje, kjer prebivajo pripadniki romski skupnosti, izdelane akcijske načrte in v teh načrtih so opredeljene vse aktivnosti, ki se izvajajo na tem območju," je še dodal.

Inšpektor Željko Hvalec | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto
Namigovanja staršev o neustrezni opredelitvi stopnje poškodbe učenca – ti niso mogli razumeti, da so poškodbo učenca, ki je moral v bolnišnico in tam tudi ostal na opazovanju, opredelili kot lažjo – pa so predstavniki PU Novo mesto odvrnili: "Policisti ne določamo stopenj poškodb, kriteriji za opredelitev so določeni v zakonodaji, zdravstveno osebje pa je tisto, ki določi stopnjo poškodb, upoštevajoč te kriterije." 

V primeru mladoletnikov veljajo posebni pogoji iz kazenskega zakonika, za omenjeno kaznivo dejanje pa je zagrožena denarna kazen in zaporna kazen do enega leta, a se mladoletniki obravnavajo po posebnem režimu, odvisno od tega, kako bo postopalo sodišče, pa je pojasnil Robert Perc, vodja Operativno-komunikacijskega centra na PU Novo mesto.

Policisti so na posebni novinarski konferenci sicer pojasnili, da so po incidentu na šoli opravili več razgovorov, ob prisotnosti staršev so zaslišali tudi mladoletnega osumljenca.

Starši so kljub hitremu ukrepanju ravnateljice, ki je učenca takoj odstranila iz šole, v strahu. Danes so na šolo tako prišli zgolj štirje učenci od 130 šoloobveznih otrok. Več o tem si lahko prebere tukaj.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 55
  • kapljač 10:35 12.junij 2024.

    "Mali cigumigu" je tako odreagiral, da mu ni treba hoditi v šolo . Ste mu ustregli in dobili bomo enega neizobraženega problema več .

  • optimist11 07:29 12.junij 2024.

    Preveč Demokracije vodi v Anarhijo. Župani ki so pred dvema letoma opozorili na probleme in predlagali določene rešitve so bili označeni kot rasisti. Politika Leva ali Desna ne dela v korist ljudi. Šolski minister pa strelja take, da je zrel za odstop.

  • Enzgg4 21:47 11.junij 2024.

    Po posnetkih, ki so jih pokazali na tvs, ga ni samo "udaril". Napadeni otrok je imel šiv čez celo čelo in še rano pod očesom. Povedano je še bilo, da ni problematičen samo mulc, ampak da cela familija ustrahuje cel ...prikaži več kraj. Po vsem in slišanem sem mnenja, da bi se morali vsi krajani zbrat pred njihovo bajto in jo zažgat z njimi vred. Naj crknejo, ko jih jebe.