Slovenija
1569 ogledov

Presenečeni nad odločitvijo ministra in imenom novega kandidata

učilnica Profimedia Prazna učilnica.
Šolniki so presenečeni nad odstopom ministra Felde, medtem ko so v sindikatu odstop pričakovali.

V združenju osnovnošolskih ravnateljev in društvu srednješolskih ravnateljev so nad odstopno izjavo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde presenečeni. Presenetilo jih je tudi ime kandidata za novega ministra Vinka Logaja, ki naj bi se upokojil. Za Sviz pa je to bilo pričakovano glede na "pasivnost vodstva, da zaščiti javno izobraževanje".

Minister za vzgojo in izobraževanje Felda je danes ustno podal odstopno izjavo, premier Robert Golob bo za njegovega naslednika predlagal direktorja zavoda za šolstvo Logaja, je po srečanju koalicije dejal podpredsednik vlade Matej Arčon.

"Ali nimamo nobenega mladega, nadobudnega človeka z odprtimi očmi?"

Poteza Felde je predsednico Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Mojco Mihelič močno presenetila, prav tako Golobov predlog, da za novega ministra predlaga Logaja, sploh, ker je ta napovedal, da se bo s 1. oktobrom upokojil. "Logaj ima dolgoletne izkušnje v vzgoji in izobraževanju, bil je direktor zavoda za šolstvo, tudi nekaj časa na ministrstvu za šolstvo, tako, da dobro pozna ta sistem," je dejala za STA.

Ob tem se je vprašala, ali nimamo nobenega mladega, nadobudnega človeka z odprtimi očmi, ki bi lahko ob sebi imel izkušene svetovalce s svežimi idejami.

Odstopna izjava Felde je veliko presenečenje tudi za predsednico Društva ravnateljev srednjih šol in dijaških domov Nives Počkar. Ob tem izraža dvom v ime novega ministra, saj kot članica sveta zavoda za šolstvo ve, da je Logaj dal odstopno izjavo z mesta direktorja in da gre v pokoj. "Svet zavoda je nedavno za novo direktorico zavoda izvolil zdajšnjo državno sekretarko na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Jasno Rojc, ki potrebuje še soglasje vlade," je pojasnila za STA.

Ni bilo ustreznih potez za zaščito kakovostnega javnega izobraževanja

"Odstopna izjava Felde ni presenečenje in je bila pričakovana glede na naša opozorila, da je vodstvo ministrstva preveč pasivno, saj vzgoja in izobraževanje v tej vladi ne pride do ustrezne veljave in je stalno v ozadju," je za STA poudaril glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

Po presoji Sviza kljub očitni krizi ni bilo s strani ministra in vodstva ustreznih potez, da bi v dovolj veliki meri zaščitili kakovostno javno izobraževanje, na kar so v sindikatu po Štrukljevih besedah tudi nekajkrat javno opozorili.

Štrukelj sicer ni želel vnaprej komentirati imena, ki se zdaj pojavlja v javnosti kot naslednik Felde. "Smo profesionalna organizacija, ki sodeluje z vsakim socialnim partnerjem, in kdorkoli bo minister, bomo pač ta odnos vzpostavili na visoki profesionalni ravni. Počakajmo, da se to zgodi, pa se bomo potem opredelili," je bil jasen Štrukelj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Sdspecy 19:34 17.september 2024.

    Ojej, iz dežja pod kap… oz nič od nič 🤦‍♂️

  • Vespucci 19:04 17.september 2024.

    Parazitke so proti, ker Logar v resnici ve, da šolske lenuhinje nič ne delajo in da jih je ful viška, zato nimajo vsi dovolj ur za redno plačo! Zato so večinoma debele sumo borke! Šolnice lažejo, da se kadi! Večina ...prikaži več teh glupač bi morala za minimalca filat police v Eurospinu ali 3 izmene šivat prevleke! IQ za vrtec!

  • Avatar Leon
    Leon 18:23 17.september 2024.

    Napiši, da so šolarji presenečeni nad Golobovo izbiro ministrov .